Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Er is een honger naar gewoon brood, en er is een honger naar liefde, vriendelijkheid en aandacht; en dat is de grote armoede waar mensen zo onder lijden.
 – Moeder Teresa van Calcutta

Onze moderne samenleving is zo sterk gericht op het fysieke dat we bij het woord honger meteen denken aan vitaminen, mineralen en aminozuren. Het zal niet snel bij ons opkomen dat het lichaam niet alleen met klachten te maken krijgt wanneer we niet genoeg voeding krijgen, maar minsten even erg wanneer we van liefde verstoken blijven of –wat nog erger is- wanneer we het moeilijk vinden om lief te hebben. En daarbij gaat het niet alleen om emotionele problemen, hoewel ook die zich natuurlijk voor zullen doen.

Er komen steeds meer aanwijzingen voor dat een gebrek aan liefde niet alleen leidt tot eenzaamheid, wanhoop en wrok, maar ook tot een verslechtering van je fysieke gezondheid. Wanneer spirituele personen als Moeder Teresa spreken over onze behoefte aan liefde en liefhebben, dan bedoelen ze dat niet figuurlijk. Zij spreekt niet over een of andere vage spiritualiteit; ze heeft het over goede voeding. Wrok, vijandigheid, vervreemding en egoïsme zijn allemaal gebrekziektes. Wanneer je alle noodzakelijke vitaminen, mineralen en aminozuren, of ze al ontdekt zijn of niet, binnenkrijgt, maar je kunt niet liefhebben, dan is je gezondheid in gevaar.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *