Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Nirvana is niet het doven van het licht, maar het uitblazen van de lamp omdat de dag is aangebroken.
– Rabindranath Tagore

Veel bekende geleerden proberen vanuit het verstand te beredeneren wat nirvana zou kunnen betekenen. Zij komen dan tot de conclusie dat nirvana de vernietiging van het ego inhoudt. Maar dit is bepaald geen goede definitie.

Eigenlijk is nirvana een ontwaken, wat de letterlijke betekenis van de naam Boeddha is: “Degene die wakker is”, van de wortel budh, ‘wakker worden’. Vanuit afgezonderd zijn ontwaak je tot het geheel –vanuit fragment zijn tot ondeelbaar geheel. Een Boeddha is iemand die zich bewust is geworden van de heelheid van het leven en die is gaan leven voor het welzijn van allen.

Zeker, vanuit de negatieve kant bezien, betekent nirvana dat je volkomen leeg bent van jezelf. Je moet jezelf helemaal ontdoen van al je voorkeur en afkeer, van je egoïstische gehechtheid, van je zelf-wil, van je bekrompen persoonlijke verlangens.

Nirvana is dus inderdaad een leegte, maar tegelijkertijd ook een totale vervulling. Om vervuld te raken moet je jezelf volledig ontdoen van jezelf. Het verstand zal dit nooit kunnen begrijpen. De enige manier om nirvana te begrijpen is door het te ervaren.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *