Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Laten we niet geloven dat wij de gewijde kus hebben ontvangen, als we de waarheid kennen zonder deze lief te hebben, of als we liefhebben zonder de waarheid te begrijpen. Pas als we niet alleen God herkennen, maar ook de Vader liefhebben, zal de kus gezegend zijn; want zonder perfecte liefde zal er nooit volledige kennis zijn.

– de Heilige Bernardus

Als ik nog niet zo ver ben dat ik mijn vertrouwen kan stellen in de Allerhoogste die in mij woont, en die mijn ware Zelf is, hoe zou ik me dan zeker kunnen voelen? Hoe zou ik vrede met mezelf kunnen hebben? Hoe zou ik voor anderen kunnen leven? Met “vertrouwen” bedoel ik geen blind vertrouwen, maar een diep geloof op grond van eigen ervaring.

Het volstaat niet om vertrouwen te hebben in spirituele idealen, gebaseerd op wat er in de Heilige boeken staat of op wat je goeroe zegt. Het gaat erom dat we deze waarheden zelf tot stand brengen in ons eigen leven, in ons eigen bewustzijn.

De Boeddha zei het graag zó: je spirituele leraar kan alleen maar de route beschrijven, maar we moeten zelf op weg gaan. Wat anderen voorleven wordt gezaaid in ons hart, maar het vertrouwen kan zich alleen gaan ontwikkelen, wanneer we deze waarheden in ons eigen leven beginnen te ervaren.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *