Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Geluk is geen doel op zichzelf, maar een neveneffect.
 – Eleanor Roosevelt

Alleen nog niet zo ontwikkelde mensen geloven: “Ik sta los van jou, daarom kan ik jou manipuleren, zelfs uitbuiten om mijn eigen geluk veilig te stellen.” Maar het is waanzin om te denken dat je op zoek naar vreugde kunt gaan, zoals een verzamelaar op vlinders jaagt -ze dan weer hier zoekend dan weer daar. Hoe zouden we ooit achter vreugde aan kunnen gaan, als vreugde alleen maar achter ons aan kan gaan?

Vergelijk het met de horizon. Wanneer je vanuit de heuvels van Berkeley kijkt, lijkt de horizon net voorbij de Golden Gate te liggen. Je zou echt zeggen dat je de horizon vindt als je daar naar toe gaat. Maar als je er op afgaat, trekt de horizon zich steeds verder terug –en met plezier is dat niet anders. Geluk lacht je toe vanuit etalages, eethuisjes, de bank, maar waar je ook naar binnen gaat, steeds trekt het zich weer terug.

Wanneer we een hoger doel gaan nastreven –het welzijn van ons gezin, de familie, de gemeenschap- dan komt Vreugde zachtjes achter ons aan geslopen. We hoeven niet te zeggen: “Geluk, mag ik even wat vragen, wil je niet binnenkomen?” Vreugde komt gewoon, zet haar koffertje neer en vertelt je: “Ik woon hier voortaan, wat je daar ook van vindt.”

Zo word je gelukkig.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *