Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Gezondheid is je eerste rijkdom.
– Ralph Waldo Emerson

Wanneer je je leven beschouwt als iets dat aan jou toevertrouwd is, realiseer je je dat je eigen lichaam op de eerste plaats jouw zorg nodig heeft. Dit kan verbijsterend zijn. Zelfs je eigen lichaam is niet echt van jou zelf. Het behoort toe aan het leven zelf, en het is jouw verantwoordelijkheid om er zorg voor te dragen. Je kunt je niet veroorloven om ook maar iets te doen dat je lichaam schade berokkent, omdat ons lichaam het instrument is dat we nodig hebben om belangeloos te handelen; dat staat in de kleine lettertjes van het contract. Wanneer we roken, te veel eten, te weinig bewegen, schenden we de voorwaarden van overeenkomst.

Wanneer je voluit wilt leven, zul je  er alles aan doen om je lichaam op en top fit te houden, zodat je het leven iets terug kunt geven van wat je er allemaal aan te danken hebt.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *