Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Wie woede bedwingt, zoals je een voortdenderende strijdwagen tot stilstand brengt, noem ik een echte wagenmenner. Anderen doen niet meer dan de teugels in hun hand houden. 

 

– De Boeddha 

Voor een ruzie heb je twee mensen nodig. Iemand kan je uitdagen, maar daar hoef je niet op in te gaan. Iemand kan ons bekritiseren, tegenspreken of een vervelende toon aanslaan. Maar zolang wij ons blijven realiseren dat we ervoor kunnen kiezen om de ander niet met gelijke munt te betalen, is er geen ruzie. We komen pas in de problemen, wanneer we zelf blijven hangen op het niveau van de automatische reactie. Wie spiritueel volwassen wil worden, laat dat achter zich. Die blijft geduldig. En dat geeft ook de ander de gelegenheid om te bedaren. 

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *