Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Net zoals de wet van behoud van energie in het universum geldt, heeft alles wat we denken of doen een effect, of we het nu voelen of niet, zien of niet – nu of later.
– Norman Cousins

Franciscus van Assisi nam het voorbeeld van Jezus een millennium later als bron van inspiratie. Precies zo inspireerde hij zelf tijdens zijn leven al duizenden mensen. En tot op de dag van vandaag doet hij dit. Franciscus’ gezag als leermeester was onmiskenbaar, maar het was zijn eenvoudige en op anderen gerichte levenswijze die de mensen raakte. Zijn eigen leven (en zijn beleving van God) verleenden zijn woorden hun kracht.

Tegen het einde van zijn leven, tijdens een tocht door de bergen, namen de krachten van Franciscus af. Daarom gingen zijn reisgenoten naar een boerderij om een ezel te lenen, waarop hij verder zou kunnen rijden. Toen de boer hoorde voor wie zijn ezeltje bedoeld was, kwam hij naar buiten en vroeg: “Bent U de Broeder Franciscus over wie zoveel gepraat wordt?” Toen één van Franciscus metgezellen bevestigend knikte, vervolgde de boer: “Zorg er dan voor dat U in werkelijkheid net zo goed bent als ze zeggen, omdat zoveel mensen op U vertrouwen.” Ontroerd kuste Franciscus de boer, uit dankbaarheid voor zijn herinnering/reminder.

Wij zijn geen arme broeders uit het Middeleeuwse Italië, maar de boodschap blijft hetzelfde. We mogen nooit vergeten dat ons leven een voorbeeld is voor anderen. Daarom kun je nooit zeggen dat je leven er niet toe doet. Of dat wat je zegt er niet toe doet.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *