Overdenking van Easwaran

Elke week plaatsen we een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Als je leert van iedereen, dan ben je wijs.

 

  – De Talmoed

Wanneer er meningsverschillen zijn – of dat nu aan de keukentafel is of in de internationale politiek – zijn het niet de inhoudelijke verschillen waardoor mensen uit elkaar gedreven worden. Het is een gebrek aan respect. Bij de meeste meningsverschillen is een gesprek feitelijk overbodig; een stapeltje systeemkaartjes is al genoeg.

Als Romeo Julia wil overtuigen, gebruikt hij misschien wel allerlei ingewikkelde redeneringen om zijn argument kracht bij zetten, maar terwijl zijn mond maar verder babbelt, haalt zijn hand een enorme kaart tevoorschijn en laat die aan Julia zien. “Ik heb gelijk”, staat erop. Dan pakt Julia natuurlijk de hare: “Nee, je hebt niet gelijk”. Dezelfde kaarten kun je bij vrijwel elke gelegenheid gebruiken, want dat is gewoon waar de meeste ruzies op neerkomen.

Mensen worden niet zozeer op de kast gejaagd door feiten of meningen, als wel door de arrogantie van deze “systeemkaarten”. Vriendelijkheid zou hier betekenen dat je ruimhartig kunt erkennen – niet alleen met de mond beleden, maar van binnenuit gemeend – dat er iets zit in wat jij zegt, net zo goed als er iets zit in wat ik zeg.

Als ik met respect naar jou kan luisteren, zal het meestal niet lang duren voor jij met respect naar mij luistert. Zodra we op die manier met elkaar kunnen omgaan, zijn verschillen overbrugbaar geworden en bestaan er geen onoplosbare problemen meer.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *