Overdenking van Easwaran

Elke zondag op Zinweb: een overdenking van spiritueel leraar Eknath Easwaran (1910-1999). Geboren in Brits-Indië en later docerend in Californië schreef hij over meditatie en het leiden van een bevredigend leven. Verder inspireerde hij de “passage meditation”-methode, die draait om bezinning op een tekstgedeelte.

Keer terug van dit bestaan naar niet-bestaan. Je zoekt naar de Heilige, en daar is ook jouw thuis. Niet-bestaan is de plek waar je vervuld raakt –ontvlucht dit niet! Juist in dit bestaan, waar alles meer of minder is, ben je behoeftig.

 

– Jalaluddin Rumi 

Diep in onszelf hebben we allemaal een gigantische vitaliteitsspaarrekening. Als we jong zijn is er ruimte om te experimenteren met ons kapitaal aan vitale energie. Met vallen en opstaan leren we hoe we ermee om moeten gaan. Maar als we zo’n jaar of vijfentwintig zijn, wordt het tijd dat we stoppen met het opmaken van het kapitaal zelf en dat we leren hoe we van de rente kunnen gaan leven. We moeten er goed op gaan letten in welke verlangens we investeren en of we onze energie niet verspillen aan wrok en angst.

Een geheel nieuwe dimensie wordt echter aan je kapitaal toegevoegd door “genade”. Het heilige dat de kern van elk van ons uitmaakt, is de oorspong van een eindeloze bron vitale energie. Hoe meer we putten uit dat heilige meer – zolang als we dat niet zozeer voor onszelf doen, maar ten behoeve van het geheel – des te meer wordt alles weer aangevuld.

 

Lees meer over Easwaran op Facebook en Twitter.
Nederlandse vertaling: Vincent Duindam
Foto: The Blue Mountain Center of Meditation/Easwaran.org

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *