Overal wonen, nergens thuis(1)

De meeste mensen zijn geen zwervers van nature. Pas als het ergens zo onveilig wordt dat het onleefbaar is, slaan mensen op drift. Noodgedwongen. Een vaste plaats om te wonen, een plek waar je geboren en getogen bent, waar je thuishoort – dat geeft mensen een gevoel van veiligheid. Die plek bepaalt je, vormt je. Hij maakt onlosmakelijk deel uit van wie je bent, hoe je jezelf en de wereld ziet.

Op andere plaatsen ben je vreemd, een vreemdeling. Anders. Onveilig. Kwetsbaar. Overgeleverd aan de willekeur van degenen die daar wel thuishoren. Je hebt geen rechten, behalve die die zij je geven. Je hebt geen mensen op wie je kunt terugvallen. Een situatie die een verstandig mens koste wat kost probeert te vermijden. 

Hoor mijn gebed, HEER,
luister naar mijn hulpgeroep,
wees niet doof voor mijn verdriet,
want een vreemdeling ben ik, bij U te gast
zoals ook mijn voorouders waren.

De woorden van Psalm 39:13 snijden recht door de ziel. De ontstellende eenzaamheid, het ontwortelde, het besef van afhankelijke kwetsbaarheid en vervreemding… In een enkel vers vangt de psalmdichter de tere ondertoon die de hele bijbel door werkelijk diepte geeft aan de verhalen.

Alle brallerige en bloedstollende verhalen over veroveringen ten spijt, is de bijbel geschreven op een onderstroom van kwetsbaar ontworteld zijn. In een wereld waarin alles zijn vaste plaats heeft (goden, volken, mensen) wordt het verhaal verteld van een volk dat zich zijn ontstaan herinnert met een oproep al het veilige vertrouwde achter te laten. ‘Ga!’ zei de HEER tegen Abram. En hij ging. Zomaar. Tegen beter weten in. Abram werd een zwerver. Hij trok weg om nooit meer thuis te komen. Hij trok weg en werd een vreemdeling. En in die beweging bezegelde hij het lot van zijn nakomelingen. Vreemdelingen. Voorgoed. De hele bijbel is doordrenkt van een diep besef van ontworteld-zijn. 

Wordt vervolgd.

Bron: doopsgezind NL juli 2013

Wieteke van der Molen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *