Over door strotten duwen, en meer liefdevolle dingen

Edit Hagenaar behandelt het vreemde gegeven dat het mooier is om je kind te zien groeien door wat hij of zij zelf allemaal doet dan dat je de groei probeert af te dwingen door je kind steeds dingen door de strot te duwen.

Weet wat ik de fijnste vind aan moeder zijn? Wanneer ik mijn kind zie groeien.

Geen tot

Van de eerste stapjes die ze zetten, totaan het halen van een rijbewijs. Van de eerste vriendschappen die ze maken, totaan hun bruiloft (nee, zover is het nog niet!). Van de eerste keer dat ze ‘Ik hou van je mama’ zeggen – omdat ze zich op dat moment bewust zijn van de liefde die ze voelen – tot… geen tot. Maar telkens wanneer ze innerlijk groeien, wanneer ze tot inzichten komen, begrip, expansie. Het is heerlijk om dat allemaal te zien gebeuren, juist omdat je zoveel van je kinderen houdt.

Soms wil je ze die groei in dúwen. Dat is niet erg, want het is bewijs van je liefde voor ze. Zo zou ik zo graag zien dat mijn zoon gezond gaat eten, het zou hem zoveel helpen bij z’n school- en sportprestaties. Ik zou ‘m het fruit en de groente wel door z’n strot willen duwen! Gelukkig weet ik me 99% van de tijd te beheersen, en kan ik ook gelukkig zijn terwijl ik hem een bak ijs naar binnen zie schrokken.

De grap

Want de grap is juist, dat er geen lol aan is wanneer je kind groeit door iets dat jij hem door de strot geduwd hebt.

De grap is dat het juist veel leuker is, echt heel leuk, wanneer ze zélf tot conclusies komen over dingen die in hún leven werken, die hén gelukkig maken.

Paradoxaal effect

Dus als je dat als belangrijkste intentie meeneemt in je ouderschap – dat je voor hen wenst dat ze zelf tot inzichten komen die hun expansie en groei bevorderen – dan voel je meteen een ontspanning in je houding naar je kind.

En paradoxaal genoeg opent die ontspanning juist weer de weg naar boeiende, inzichtvolle en inspirerende gesprekken. Waarin jij misschien zelfs degene bent, die hen leidt naar de plek waar ze zelf tot het inzicht en de inspiratie voor hun groei kunnen komen.

Boeken en video

Ik vind het heerlijk om ouders daarin te begeleiden. Daarom zie ik het uitgeven van inspirerende kinderboeken tot één van mijn belangrijkste missies.

En daarom heb ik met veel plezier een filmpje – van 1 minuut – gemaakt, in samenwerking met Wayne Dyer: voor jou om met je kind te delen.

Eronder staat een aantal vragen, die de inleiding kunnen zijn tot een inspirerend gesprek met je kind.

Je vindt het filmpje hier onderaan of je kunt het bekijken op de site van Wayne Dyer zelf: http://www.palaysia.com/ikben/index2.html

Overigens, onderaan staat wel verkoopinformatie over het boek waarop het filmpje is gebaseerd. Het staat duidelijk aangegeven wanneer dat komt, zodat je dat kunt overslaan wanneer je met je kind bezig bent.

Met warme groet,

Edith Hagenaar

http://www.sunshineforthesoul.com

Al onze inspirerende producten voor kinderen vind je hier: http://www.sunshineforthesoul.com/kinderen

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *