Over de liefde

Ooit kreeg ik een enorme aanval van Liefde toegediend. Zelfs twee keer en toen wist ik past echt wat Liefde was. Alles daarvoor was een zeer slap aftreksel daarvan. De Liefde kwam met overvloed binnen en moest er ook weer uit anders zou ik barsten. Zo’n vijfentwintig jaar geleden heb ik het twee keer ervaren en het werkt nog steeds door. Het heeft niets te maken met verliefdheid of persoonlijke liefde… 

Deze Liefde neemt iedereen mee en is overweldigend. Moet altijd goed in en uit ademen omdat mijn lichaam te klein lijkt om zoveel Liefde door me heen te laten gaan. Ik ken steeds meer mensen die dit ervaren. 

Er kunnen ook misverstanden ontstaan. Zoals een vriendin van me die in het buitenland woonde en vaak bij me logeerde. Ze had zoveel Liefde in zich dat ze mensen diep in de ogen keek terwijl ze de handen vast hield en vanuit de grond van haar hart zei: “Ik hou van je!” Ze zei er niet bij: “en van iedereen”… waardoor velen dachten dat het persoonlijk was en de teleurstelling heel groot dat er geen vaste relatie in zat. Had dan ook vaak groepen mensen in tranen in mijn armen die met liefdesverdriet achterbleven als ze weer naar het buitenland vertrok.

Nu ik schrijf: “Ik hou van jullie” voel ik het weer door me heen gaan… Veel mensen zijn wat huiverig om het over “houden van” te hebben. Te overdreven… te persoonlijk… te naïef… te zweverig… dan lever ik mezelf uit… wat zit er aan vast?… ik sta voor gek… allerlei belemmerende gedachten waardoor de Liefde vast blijft zitten in de strot, de buik, het hart. De Liefde is er wel… want we zijn Liefde. We zijn altijd Liefde… alleen ervaren we het niet altijd en houden onszelf tegen. Iemand zei tegen me over mijn Liefdes/Lichtervaringen: “Je hebt jezelf even ervaren zonder de gebruikelijke belemmeringen.” Als dat zo is dan betekent het dat we zo groots zijn en zo allesomvattend als we zonder de soms zeer subtiele overlevingsstrategieën leven. Dat is in ons dagelijkse gedoe niet voor te stellen.

Dus wees af en toe eens “naïef” en spreid je armen uit en adem de Liefde in… en geef het door. De belemmeringen zijn alleen maar gedachten… wat er overblijft zal je de adem benemen. Geniet ervan!

Marja Ruijterman
Marja Ruijterman geeft trainingen en is spreekster en columniste. Ze heeft verschillende boeken geschreven (zie hier). Verder houdt ze zich bezig met coach-trajecten over communicatie, zelfvertrouwen, leiderschap, werken en leven vanuit rust en innerlijke kracht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *