Ouderling

Toen de Heer in zes dagen, onder de bewonderende blikken van Vrouwe Wijsheid, de hemel had gebouwd, de oervloed getemd, de wolken had opgehangen aan de lucht en de bronnen in werking had gesteld (Spreuken 8) en toen de mensenkinderen in aantocht waren, schiep hij op de sabbat een luchtje (Fons Jansen).

Toen kwam de achtste dag, een zondag, en er was nog wat scheppingsdrang over. In een onbewaakt ogenblik – Wijsheid keek even een andere kant op – en van alle goede geesten verlaten, schiep de Heer de dominee. Er staat niet bij of hij zag dat het goed was. Een grapje. Ik heb dominees onder mijn beste vrienden en vriendinnen – hard werkende, beminnelijke mensen, die hun werk en hun status kunnen relativeren, maar er met al hun talenten zijn als ze er moeten staan.

Toch is er sinds dag acht iets misgegaan. Dat ligt aan sommige dominees zelf, maar toch vooral aan de kerk die hen in dienst neemt. Tot 1816 waren hervormde dominees in ons land ambtenaar en behoorden zij tot de notabelen van hun woonplaats. Daarna moesten ze beter hun best doen om hun gemeente te plezieren, maar als passanten hadden ze vrijheid en privileges. Die status is er in de meeste kerken wel vanaf. In de kaalslag van de ontkerkelijking is de moderne dominee – als het goed is – een gewone vrouw of man in een rijtjeshuis, met kinderen, huisdieren en een flinke boekenkast. Maar mijn kerk, de PKN, zet hen nog steeds op een sokkel. Er zijn minder dominees nodig en het wemelt inmiddels van de HBO-theologen, kerkelijke werkers met kennis en talenten die goed aansluiten bij wat een dominee heeft geleerd. Maar de dominocratie heeft totnogtoe steeds weten te verhinderen dat deze bekwame lieden kunnen worden ingezet in het kerkenwerk met een volwaardige positie naast of soms in plaats van de dominee.

Nu mag het, vindt de PKN, want ze zijn goedkoper, maar let wel: in noodgevallen of in vers drooggemalen polders en altijd onder supervisie van een heuse predikant. Deze werkers mogen zich dan als ouderling (vrijwilliger) laten bevestigen en sóms handelen als predikant. Mooi toch? Toen ik dit had gehoord en de drift enigszins was gezakt, sloeg het medelijden toe. Ach, die arme dominees. Ze zijn opgeleid tot herder en leraar en nu krijgen ze betaald personeel. Als dat maar goed gaat.

Bron: Volzin no. 9

Willem van der Meiden
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *