Opvoedingsideaal in reformatorische kring verschuift

Een opmerkelijk bericht in het Reformatorisch Dagblad, dat stelt dat het opvoedingsideaal in de reformatorische kring opschuift. De grote beweging lijkt te zijn van het bijbrengen van gehoorzaamheid naar het zelf kritisch kunnen nadenken. Hoe valt deze verschuiving te duiden?

Onderzoek naar opvoeding

Het stuk stelt niet zomaar wat, maar beroept zich op onderzoek van Drs. Marianne Golombek naar opvoedingsidealen. Het is interessant onderzoek en in het artikel op het Reformatorisch Dagblad is ook een kort interview met haar over deze kwestie opgenomen, zeker de moeite waard om te lezen. Wat er dus wel uit het onderzoek blijkt: “Gehoorzaamheid werd door christelijke ouders altijd sterk verbonden met gezag en een Bijbels opvoedingsideaal. Uit ons onderzoek blijkt dat ook de eigen inbreng van het kind belangrijk wordt gevonden” Hoe valt dat vervolgens te verklaren?

Een meer individualistische blik

Het zou goed kunnen dat het met een meer individualistische opvatting te maken kan hebben. In een pluralistische maatschappelijke situatie zonder een overkoepelende Waarheid zijn er slechts kleine waarheden, op het niveau van het individu geldig. Of nu dat idee van de afwezigheid van een Waarheid wel of niet ook geloofd wordt, het is waarschijnlijk duidelijk dat er wel veel opvattingen over wat waar is beschikbaar zijn en in een onderlinge strijd verwikkeld zijn. Om de andere waarheden dan te negeren en slechts een enkele waarheid als absoluut te stellen is wellicht een moeilijke methode om nog te volgen in een tijd waarin kinderen zelf alles kunnen vinden op het internet. Die beschikbaarheid van informatie vergt wellicht ook een nieuwe manier van met eigen waarden omgaan.

Van stammentrots naar een gekozen geloof

Bovendien is er uiteraard al haast sinds mensenheugenis de vraag wat je geloof motiveert. Geloof je in bepaalde zaken uit een oprechte persoonlijke overtuiging of geloof je hier slechts in omdat je ouders, je vrienden en je gehele sociale omgeving hetzelfde geloven. Is het een vlag waar je graag mee wappert, een leeg symbool, of betekent het ook daadwerkelijk iets? Zij die de nadruk op inhoud plegen te leggen gruwen wellicht van een al te stevige nadruk op uiterlijk vertoon en stijl, een geloof om maatschappelijke saamhorigheid te bekrachtigen met daarachter in wezen arbitraire waarden. Het heen en weer bewegen tussen een al te tribale opvatting en een inhoudelijk onderzoeken van de eigen opvattingen is eigenlijk iets dat constant gebeurt. Dit lijkt nu in deze eeuwig optredende verschuivingen te passen: weg van een al te vanzelfsprekend idee van een religieuze identiteit die je erft naar een oprecht gekozen religieuze overtuiging die je tekent.

Lees het volledige artikel Opvoedingsideaal in reformatorische kring verschuift op de site van het Reformatorisch Dagblad.

Wes Miracle via Compfight cc

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *