Opstanding en herleving

Nieuw op Zinprofiel! Het samenwerkingsproject van Zinweb en NVO maakt het mogelijk artikelen uit Ad Interim te beluisteren.
Deze week ´Opstanding en herleving´ door Gilbert Baudet, vrijzinnig predikant te Alphen aan de Rijn.

In vrijzinnige sfeer spreken over de opstanding vraagt soepelheid van geest. Er zijn er temidden van die bonte familie van christenen wereldwijd voor wie de lijfelijke opstanding van Jezus zo vast staat als een huis. Er zijn ook christenen en buiten hen ongeveer alle anderen die hun schouders erover ophalen. Aan het gelijk dat elk van beide claimt, valt in hun ogen niet te tornen.

Bizar
Hoe dan ook, het is een bizar verhaal. Een dode die in zijn doodsstrijd vele inwendige bloedingen heeft gehad en is uitgescheurd en gewond aan handen en voeten en doorstoken in zijn zij, staat levend voor je en praat tegen je; dat is minstens een raar verhaal. Eerlijk is eerlijk. Desgevraagd antwoordde de indertijd vermaarde joodse geleerde Pinchas Lapide dit probleem met een in zijn kringen gebruikelijke tegenvraag. “Als de Eeuwige, gezegend zij Zijn Naam, in staat was om een heel volk uit de Schelfzee te redden, zou Hij dan niet in staat zijn om één enkele Jood uit de dood te doen opstaan?’’
Op deze tegenvraag is nog wel één en ander af te dingen, maar wat blijft staan is het door Lapide gelegde verband tussen Israëls exodus uit Egypte en het levensverhaal van Jezus. Israëls uittocht begint met de seidermaaltijd. Ongezuurde broden, een lamsboutje, een ei, moes, een mierikswortel, vier glazen rode wijn en een vaststaand ritueel waarin de jongste vraagt waarom deze avond anders is dan alle andere.
(….)

Luister hier verder naar de gesproken tekst.

De tekst is gelezen door Annellie van Halm, opgenomen in de studio’s van de CBB.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *