Op reis met Vagantes 2012

Sinds een jaar doe ik wat ik altijd al wilde doen, ik neem mensen mee op reis. Van alle reizen die ik in mijn leven gemaakt heb, alleen, met man en met man en kinderen, resteren beelden van plaatsen, bezienswaardigheden, natuurschoon, waaraan ik met veel warmte terugdenk en die ik graag wil delen met andere mensen. Ik kan er lang over vertellen, maar ik houd er ook van om mensen mee te nemen op reis en om ze zelf te laten ervaren wat ik destijds heb ervaren en ontdekt.

Vorig jaar ben ik voor het eerst met een kleine groep mensen naar de Allier geweest, onderdeel van de Franse Auvergne. Het idee ontstond samen met een dierbare vriend, ooit vogelwachter op een van de Waddeneilanden, die tegenwoordig in Frankrijk woont. Op zijn ontdekkingstochten door het gebied waar hij was gaan wonen, stuitte hij op een groot aantal oude, Romaanse kerkjes, vol met heidense, ‘Keltische’ symboliek. Hij vroeg mij of ik hem daar wat over kon vertellen. Ik heb taal- en cultuurstudies gestudeerd in Utrecht en heb mij daar vooral bezig gehouden met het Christendom in de vroege Middeleeuwen, vanaf de 5e eeuw.

In die tijd werd wat wij nu Europa noemen bevolkt door verschillende volken, sommige van Keltische oorsprong. Die volken kenmerkten zich vooral door een taal-verwantschap, maar ook door bepaalde, specifieke kunstuitingen, zoals de bekende vlecht- en dierenmotieven. Vooral in Groot Brittannië en in delen van het tegenwoordige Frankrijk vind je daar overblijfselen van terug. In de kerkjes in de Franse Allier die ik met mijn vriend B. bezocht, waren veel voorbeelden daarvan te vinden, maar ook andere interessante details, zoals bijvoorbeeld de overblijfselen van een aantal oude zonnewijzers op de kerkmuren.

Tijdens die tocht langs de kerkjes ontstond het idee om een reis te organiseren. Ik kwam in contact met Irma en Henk, een Nederlands stel dat al jaren in Frankrijk woont en daar, op hun terrein een aantal gites beheert, deels gerestaureerd, deels zelf gebouwd, die ze verhuren. Henk heeft destijds een aantal Solexen op de kop getikt die hij heeft opgeknapt en nu verhuurt aan gasten. Irma kookt voortreffelijk en zorgt iedere avond voor een heerlijke maaltijd, met zelfgemaakte wijn erbij.

En zo hebben we vorig jaar een geweldige week beleefd waarin alle hierboven genoemde ingrediënten verwerkt waren: drie dagen op de Solex langs de Romaanse kerkjes, over smalle landweggetjes, dwars door het mooie Franse landschap. Halverwege de rit wachtte Irma ons met een heerlijke picknick, rustten we uit en genoten van de zon. Twee dagen liepen we, met vriend B. als gids door de bossen en de velden en hoorden van alles over planten, bomen en vooral ook over vogels. We bezochtten een 9e eeuwse priorij, die een aantal jaren geleden door Nederlandse mensen is gekocht en gerestaureerd. Ze wonen er in en tonen je enthousiast wat ze met hun handen en inzet en liefde voor de plek hebben weten te realiseren. Wat hebben we nog meer gedaan in die week? We hebben gezongen en dat klonk prachtig in die verlaten kerkjes; we hebben interessante gesprekken gehad, genoten van het heerlijke eten, van het mooie weer, van de inspirerende omgeving en de inspirerende mensen!

Het was een succes, mijn eerste georganiseerde reis! Ik doe het dan ook met veel plezier dit jaar weer. Tijdstip: 26 mei tot 2 juni 2012.
De groep bestaat uit maximaal 10 mensen, tot nu toe hebben zich er vijf definitief aangemeld en twee onder voorbehoud. Er is dus nog een beperkt aantal plaatsen. In het najaar organiseer ik nog een reis naar Toscane rondom Dante Alighieri en zijn meesterwerk de Divina Commedia.
Over deze en alle overige reizen is meer informatie te vinden op mijn website www.vagantes.

Nelleke Schiphorst
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *