Op pad

Toch wat kaaltjes als je enige ritueel in de lijdenstijd het zwijgend bezoeken van de Mattheuspassion is.


See video

Het blijft wat passieverig. Daarom is het niet zo gek dat ook protestanten meer en meer behoefte krijgen om te vasten in deze periode. Even geen vlees, vis of wijn. Maar dat blijkt ook helemaal niet zo’n groot offer te zijn.

Wel een mooie methode om dagelijks stil te staan bij allen die lijden in de wereld. En die zielen zijn momenteel ontelbaar.
Wat ook inspireren kan is de gedachte dat niet alleen Jezus, maar ook wij op deze aarde zijn gekomen om volledig mens te worden. Dat de kruisweg van ons mensenzonen niet zonder slag, stoot of kuil zal gaan. En dat dat vlees worden heet. Incarneren. Gewaar worden. Erachter komen wie we werkelijk zijn. Hoe Hij ons bedoeld had.

Opvallend dat wij ons zo massaal tot andere godsdiensten wenden, terwijl de christelijke mystici zich daar al eeuwen lang om bekommerden. Het exotisch gewaarzijn van boeddhisten huisde hier al eonen lang onder groen lover. De mooiste bedevaarstplek gedurende dit kille pre-voorjaar bevindt zich in Oberzeuzheim. De zeven smarten en de zeven vreugden.

Verscholen in het bos kun je zeven kapelletjes (mantels) vinden, rondom een kruis. Als je het kruis benadert, tonen de huisjes duisternis. Maar loop je ze vanaf het kruis tegemoet, dan zie je juist licht.
Het ligt er dus maar net aan hoe je je blik wendt, of er vreugde of smart is. Met een en dezelfde gebeurtenis kun je kiezen voor beide opties.
Wat een mooie levensles. Vreugde of smart hangt af van onze eigen blikrichting.
Wie wil er mee op bedevaart naar Oberzeuzheim, nu het nog unheimisch koud is?

Annemiek Schrijver
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *