Op het Zinpodium: Marja Ruijterman

Op Zinweb profileren zich vele professionals die werkzaam zijn op het gebied van zingeving en inspiratie. We stelden deze zinprofs enkele vragen om ze beter te leren kennen. Marja Ruijterman geeft de aftrap. Ze is coach en trainer, schreef het boek Gedachtenkracht en levert regelmatig een bijdrage aan onze website in de vorm van treffende en vaak grappige verhalen met een boodschap.

Omschrijf jezelf eens in drie woorden?
Enthousiast, humoristisch, vrij.

Wat maakt jou als mens uniek?
Ik wil altijd diep gaan. Ik heb het ooit Licht gezien en heb een gigantische innerlijke drang iedereen te vertellen dat we meer zijn dan ons lichaam zonder dit te verbinden aan een religie. (Ik besef trouwens dat ik daarin niet uniek ben).

Hoe ziet ZIN in het leven er voor jou uit?
ZIN aan het leven geven is voor mij te delen wat ik heb ontdekt, genieten van elke dag, niets vanzelfsprekend vinden, zoals eten, drinken, leven, mensen om me heen, de aarde en het universum in z’n eindeloosheid. 

Wat was het moeilijkste moment in je leven en wat hielp je om daarmee om te gaan?
Het moeilijkste moment was toen ik lang geleden zelfmoord wilde plegen en in de Amstel wilde duiken. Dat op zich al gaf me het inzicht dat als ik op dat laagste punt was aangekomen ik er alles aan ging doen om gelukkig te worden. Ik gooide alle ballast, terwijl ik weer naar huis fietste, weg en begon opnieuw. 

Welk YouTube-filmpje inspireert jou?
Het filmpje van Byron Katie “I want the cancer to stop growing” vind ik heel inspirerend. 

We kregen onlangs deze oproep van Marja:

Mijn wens is dat we in 2014 het wonder blijven zien van het leven en de dood, niets en niemand vanzelfsprekend vinden, vanuit ons hart genieten en liefhebben, verdriet verwerken, onze pijn durven te voelen, onze wijsheid van diep van binnen wanneer we maar willen naar boven halen, onszelf niet groter of kleiner maken, als toeschouwer naar onze gedachten kijken, lekker slapen en toch wakker blijven en leven als een kat in de zon op een plankje.

Binnenkort komen er weer nieuwe data voor diverse workshops en de nieuwe column staat op mijn site: Gaan we klagen of doen in 2014? (.pdf)

Foto boven: Andreas Praefcke/Wikimedia Commons


Marja Ruijterman
Marja Ruijterman geeft trainingen en is spreekster en columniste. Ze heeft verschillende boeken geschreven (zie hier). Verder houdt ze zich bezig met coach-trajecten over communicatie, zelfvertrouwen, leiderschap, werken en leven vanuit rust en innerlijke kracht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *