Op het Zinpodium: Lizanne Bak-Lanser

Op Zinweb profileren zich vele professionals die werkzaam zijn op het gebied van zingeving en inspiratie. We stelden deze zinprofs enkele vragen om ze beter te leren kennen. Lizanne Bak-Lanser is theoloog met een achtergrond in marketingcommunicatie. Ze schrijft, spreekt, geeft cursussen en begeleidt zingevingtrajecten. Bekijk ook haar Zinpodium-pagina.

Omschrijf jezelf eens in 3 woorden?
Verbindend, ondernemend en tikkie eigenwijs 🙂

Wat maakt jou als mens uniek?
De combinatie van lichaam en geest is het eerste wat ik kan bedenken, maar dat spreekt voor zich. Verder merk ik dat mijn omgeving vaak niet weet in welk hokje ze me moeten stoppen. Wie of wat is Lizanne nou eigenlijk? Uniek is dat niet, maar zeker kenmerkend.

Hoe ziet ZIN in het leven er voor jou uit?
ZIN in de meest optimale vorm ervaar ik als ik me verbonden voel. Dat kan in het intermenselijk contact zijn, bij het lezen van een boek, tijdens een wandeling in de natuur en op nog vele andere manieren. Op die momenten heeft mijn leven ZIN, omdat tijd en ruimte wegvallen. ZIN is niet te plannen of vast te pakken. Ze is wel te benaderen door te luisteren naar de stem van mijn hart en te doen waartoe ik geroepen ben. Door me blijvend te verwonderen en niets als vanzelfsprekend te zien.

Wat was het moeilijkste moment in je leven en wat hielp je om daarmee om te gaan?
Het overlijden van mijn vader met wie ik een hechte band had. Hij stierf aan kanker toen ik 24 was. Wat mij hielp was zijn lijfspreuk ‘je weet hoe je van achter heet’. Met andere woorden, je bent een Lanser, je bent een kanjer, wie je bent is goed genoeg. Zijn positieve levenshouding heeft me geïnspireerd en steeds de drive gegeven om het leven ondanks pijn en verdriet te leven.

Welk YouTube-filmpje inspireert jou?

Het eerste filmpje dat ondanks alle andere mooie filmpjes bij me opkwam, is het bekende filmpje, waarin een welpje opgroeit bij mensen, terug wordt gezet in de natuur en jaren later als grote wilde leeuw nog steeds zijn baasje herkent en begroet. Iedere keer als ik het filmpje bekijk, ontroert het mij weer. Waarom?, heb ik mij afgevraagd. Ik denk vanwege drie aspecten:

  1. Je niet neerleggen bij wat menselijk onmogelijk lijkt, maar vertrouwen op je eigen hart (overigens geen vrijbrief om dit thuis ook te doen :-))
  2. Echte liefde overwint; hoe mooi is het om diepe genegenheid tussen mens en dier te zien;
  3. Bewondering voor de schoonheid van Afrika, het land waar ik als kind heb gewoond en dat ik altijd met me meeneem.

Foto: Andreas Praefcke/Wikimedia Commons


Lizanne Bak-Lanser
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *