Op het Zinpodium: Karin Melis

Op Zinweb profileren zich vele professionals die werkzaam zijn op het gebied van zingeving en inspiratie. We stelden deze zinprofs enkele vragen om ze beter te leren kennen. Filosoof Karin Melis geeft colleges en cursussen, onder andere op Kreta, die tot doel hebben je (levens)ervaring te doorgronden en jezelf zo beter te leren kennen.

Van haar Zinpodium-pagina: “Als filosoof, docent, publicist, gesprekspartner ben ik in de eerste plaats een toehoorder: pogend te delen wat ik ontvangen heb en te horen wat anderen mij te zeggen hebben. Altijd verkennend, immer onderzoekend.”

Omschrijf jezelf eens? 
Ik ben de vreugde en pijn van niet te plaatsen zijn.

Wat maakt jou als mens uniek? 
Karin Melis maakt mij uniek.

Hoe ziet ZIN in het leven er voor jou uit? 
Ik weet dat de vraag naar zinvolheid een belangrijke vraag tegenwoordig is. Zelf heb ik die vraag eerlijk gezegd nog nooit aan mijn leven gesteld. Er zijn weleens mensen die zeggen: “Zonde dat je toen of toen je leven zo vergooid hebt, dat je zo ongelukkig was.” Ik denk dan: “Wat zou ik dan anders in plaats daarvan gedaan kunnen hebben?” Misschien is het leven wel een lange omzwerving. Misschien komen daar alle verhalen van die je mag vertellen en delen.

Wat was het moeilijkste moment in je leven en wat hielp je om daarmee om te gaan? 
Het ergste dat ik heb meegemaakt was toen ik dacht dat ik doodging. Ik was vreselijk bang en dat best wel lang. Nog steeds ben ik bang om dood te gaan en die angst vertelt mij hoezeer ik verknocht ben aan mijn leven. Aan dit leven hier op aarde. Want zo wordt het nooit meer.

Welk YouTube-filmpje inspireert jou?
Jesseye Norman – When I am laid in earth.

Foto: Andreas Praefcke/Wikimedia Commons

Karin Melis
Karin Melis (karinmelis.nl) is filosoof, docent, publicist en gesprekspartner. Ze is in de eerste plaats een toehoorder: pogend te delen wat ze ontvangen heeft en te horen wat anderen haar te zeggen hebben. Altijd verkennend, immer onderzoekend.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *