Op het Zinpodium: Guido Attema

Op Zinweb profileren zich vele professionals die werkzaam zijn op het gebied van zingeving en inspiratie. Ook zijn er partnerschappen met organisaties. Een daarvan is de intieme en akoestische concertreeks Hart op de Tong, sinds jaar en dag mede georganiseerd door Guido Attema en Joachim Vreeman in de Amsterdamse Keizersgrachtkerk. Vele gerespecteerde artiesten traden al op en vertelden ze over de inspiratie voor hun muziek. We stelden Guido enkele vragen om hem en Hart op de Tong beter te leren kennen.

Omschrijf Hart op de Tong eens in drie woorden?
Muzikaal, inspirerend, samenbrengend

Wat maakt jullie als organisatie uniek?
Na het wegvallen van de kerken als centraal bindmiddel, missen veel mensen de connectie met elkaar vanuit herkenbaarheid. Muziek is bij uitstek een medium dat mensen bindt. Bij reguliere concerten ontbreekt echter de gelegenheid om elkaar daadwerkelijk te ontmoeten. Hart op de Tong wil de gelegenheid bieden om voor en na een inspirerend concert elkaar te ontmoeten en levensvragen met elkaar te bespreken.

We zijn niet uniek, maar daarom niet minder bijzonder. En niet zozeer wij, maar vooral de sfeer van Hart op de Tong die iedereen (artiest, publiek en organisatie) raakt en positief beïnvloedt. 

Hoe ziet ZIN in het leven er voor jou uit?
Het delen van de zorgen en de vreugde die het leven met zich meebrengt. Op zoek gaan naar een manier om gezamenlijk meer te bereiken dan een groep individuen. Zin is verder een soort combinatie van uitreiken, maar niet grijpen én ontvangen door te delen. 

Wat was een moeilijk moment en hoe ging je daarmee om?
Het organiseren van evenementen kost normaal gesproken zeer veel geld. Om uit de kosten te komen hadden we de bezoeker eigenlijk minstens 50 euro moeten laten betalen. Gelukkig dragen veel mensen het project een warm hart toe. Door vrijwilligers – voornamelijk jongeren van de Keizersgrachtkerk, de Protestantse Kerk in Amsterdam, Zinweb en IKON als sponsor, en de promotie van bezoekers, kunnen we tot nu de evenementen realiseren. Deze steun geeft is zo voldoenend dat het een ruime beloning is voor alle besteedde vakantiedagen aan het project.

Welk YouTube-filmpje inspireert jou?
Wekelijks verschijnen er prachtige filmpjes die inspiratie bieden. Momenteel maakt deze korte reportage over kinderen die muziek maken van afvalproducten zeer veel indruk.

Daarnaast vragen we bij Hart op de Tong altijd de artiesten die ons inspireren. Op 17 maart komt Marike Jager langs, vandaar dat we momenteel veel luisteren naar haar muziek.

Foto: Andreas Praefcke/Wikimedia Commons


Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *