Op het Zinpodium: Bert Vredegoor

Op Zinweb profileren zich vele professionals die werkzaam zijn op het gebied van zingeving en inspiratie. We stelden deze zinprofs enkele vragen om ze beter te leren kennen. Beeldend kunstenaar Bert Vredegoor maakt rasterwerken en werkt met fluweel. Bezoek ook zijn Zinpodium-pagina.


Omschrijf jezelf eens in 3 woorden?

Gedreven, toegewijd, nieuwsgierig.

Wat maakt jou als mens uniek?
Ik ben in hoge mate geïnteresseerd in wat mezelf en anderen drijft en waarom, want zelfkennis op dit gebied sterkt innerlijke overtuiging en bevordert doelgerichtheid. Mijn werk komt dan ook niet intuïtief tot stand maar de opgedane kennis gebruik ik welbewust om inhoud en techniek samen te laten vallen. Bij de werken op fluweel bijvoorbeeld gaat het om ‘licht scheppen in de duisternis’ en bij mijn raster- of ajourwerken om ‘het betekenis geven aan het betekenisloze’. Je zou in dit verband kunnen zeggen dat het leven zélf model staat…

Hoe ziet ZIN in het leven er voor jou uit?
Met alle aandacht iets nieuws, goeds en moois tot stand kunnen brengen. Het maakt daarbij helemaal niet uit om wat het gaat. Bij alles wat op mijn pad komt denk ik: hoe kan het anders, beter, mooier….? Anders gezegd: ik probeer – binnen mijn bereik – de wereld iets beter en mooier achter te laten dan ik hem aantrof. 

Wat was een moeilijk moment in je leven en wat hielp je om daarmee om te gaan?
Al vrij vroeg (midden jaren ’80) beleefde ik een succesvolle periode met barokke en kleurrijke werken. Deze schilderijen werden, niet in de laatste plaats dankzij galerie Maghi Bettini uit Amsterdam, soms letterlijk onder mijn handen vandaan gekocht. Dat was aanvankelijk heel plezierig, maar ik merkte dat de spanning die idealiter gepaard gaat met het maken van nieuw werk, weg ebde.

Creati Cremati, 180 x 140 cm | 1986 (collectie Van Bebber-Versteeg)

Om mezelf weer te kunnen verrassen probeerde ik daarom een radicale ommezwaai te maken maar raakte volkomen de weg kwijt. Er ontstonden richtingloze werken die alle kanten op vlogen, behalve de goede. Ik had nauwelijks een idee waar het naar toe moest en ploeterde wanhopig voort, zij het in de stellige overtuiging dat het op enig moment wel weer goed zou komen. En zo geschiedde…

Gelukkig is er niets uit die tijd bewaard gebleven, behalve dan het werk dat uiteindelijk de ommekeer inluidde: You Sea.


You Sea,  85 x 175 cm | 1989

Daarin herkende ik plotseling waarnaar ik op zoek was: een krachtig en eenvoudig beeld waarin een ondefinieerbare potentie voelbaar is. Dit werk zette me dan ook op het spoor van al het andere wat erna kwam. 

Welk YouTube-filmpje inspireert jou?
Dat zijn er eigenlijk twee, waarbij niet de filmpjes zélf inspirerend zijn maar hun onderwerp: het Institut du monde Arabe in Parijs van architect Jean Nouvel.

In het eerste zie je de assemblage van het vernuftige en interactieve zonweringsysteem voor de zuidgevel van het gebouw. 

Het tweede filmpje laat zien wat het effect daarvan is: een prachtige combinatie van eenvoudige vormen, complexe techniek, functionele schoonheid en krachtige, culturele verwijzingen. Als geheel een bijzondere beleving en in alles een feest voor het oog…

Foto boven: Andreas Praefcke/Wikimedia Commons
Overige afbeeldingen © Bert Vredegoor


Bert Vredegoor
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *