Op de solex!

Mijn goede vriend Bake woont al vele jaren in Frankrijk. Op zijn zwerftochten in de omgeving stuitte hij op een groot aantal Romaanse kerkjes met veel Gallische (‘Keltische’) symboliek. Hij vroeg mij of ik hem daarover wat meer kon vertellen en of ik er misschien ook wat literatuur over had. Ik heb in Utrecht Taal- en Cultuurstudies gestudeerd met als specialisatie vroeg Middeleeuwse geschiedenis. De opkomst en ontwikkeling van het vroege Christendom heeft daarbij altijd mijn speciale belangstelling gehad.

In Frankrijk zijn Bake en ik ‘op kerkenpad’ gegaan.

Het gebied waar hij woont, de Allier (onderdeel van de Auvergne) is inderdaad rijk aan Romaanse kerken, maar dat niet alleen. Het is ook een prachtig natuurgebied waar je urenlang kunt ronddwalen. Ook dat hebben we gedaan. Ik vertelde wat ik wist over de ‘Keltische’ en oud-Christelijke symboliek en de Romaanse (kerken-) bouwkunst en samen wandelden we door het bos en heuvelland. Bake is jarenlang bos- en vogelwachter in het Waddengebied geweest, zijn kennis van de natuur en van vogels is groot en hij verstaat de kunst om daarover met veel enthousiasme te vertellen. Mijn interesse in de geschiedenis van het vroege Christendom in West Europa en in het bijzonder de invloed daarop van heidense volksstammen, dateert al vanaf mijn middelbare schooltijd.

Al snel ontstond het plan om een reis te organiseren naar dit gebied, waarin beide elementen, cultuur èn natuur, aan bod komen. Ik kwam op het spoor van een Nederlands echtpaar dat sinds 1997 in de Allier woont. Hun boerderij ‘La Lue’ ligt op een mooie plek, in de buurt van het dorpje Agonges. Zij hebben een aantal gîtes en appartementen, die ze verhuren, ze verzorgen tables d’hôte en –last but not least!- ze verhuren Solexen.

In 2011 heb ik deze reis voor het eerst met een groep van 12 vrouwen gemaakt en het was een succes. In 2012 volgde een tweede reis en ook voor dit jaar staat deze reis op mijn programma.

De Solexreis bied ik dit jaar voor het eerst ook in een verkorte versie aan, van 4 dagen, bedoeld als bijvoorbeeld familie-, bedrijfs-, of jaarclubuitje.

Aankomst: donderdag 30 mei rond 18.00 uur

Vertrek: dinsdag 4 juni na ontbijt.

Heen- en terugreis vanuit Nederland

Kosten: € 550,00 p.p. all in, met uitzondering van heen- en terugreis

Opgave: via mijn website of via de mail: nellekeschiphorst@planet.nl

Nelleke Schiphorst
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *