Oosterhuis: traditie is 'verspiritualiseerd'

In de geschiedenis van het christendom heeft een “dramatische spiritualisering” plaatsgevonden, zo legde de bekende dichter-theoloog Huub Oosterhuis uit tijdens de Remonstrantse Beraadsdag. Volgens hem moet het bij begrippen als bekering en eucharistie/avondmaal niet om de spirituele dimensie gaan.

Oosterhuis verzorgde zaterdag de inleiding bij de jaarlijkse ontmoetingsdag van de Remonstrantse Broederschap. Die vond dit jaar plaats in De Nieuwe Liefde, het centrum voor debat, bezinning en poëzie dat op initiatief van Oosterhuis zelf in 2011 is opgericht. Ruim tweehonderd remonstranten waren in het Amsterdamse debatcentrum aanwezig.

De inleiding van Oosterhuis kwam er op neer dat de kern van de joodse en christelijke traditie in de loop der eeuwen is verdraaid. Want beide tradities zijn volgens Oosterhuis er op gericht een betere wereld te creëren. Zoals de joodse geleerde Levinas al eerder zei: een relatie met God bouwt men op in de relatie met de medemens.

Ook de woorden van Jezus zijn daar op gericht. Maar de christelijke traditie “verspiritualiseerde” deze uitleg. Bekering hoort volgens Oosterhuis te betekenen dat men omziet naar de arme en dat men zich inzet voor de medemens. In de christelijke traditie betekent het echter het verkrijgen van spiritueel inzicht. Hetzelfde geldt voor het Hemels Koninkrijk. Volgens de traditie gaat het daarbij om een betere wereld die gaat komen, maar volgens Oosterhuis moet het op het hier en nu gericht zijn: door goed handelen creëren we zelf een Hemels Koninkrijk.

Er heeft ook een betekenisverschuiving plaatsgevonden bij de eucharistie en het avondmaal. Dat is niet bedoeld als een spirituele handeling. Jezus bedoelde er mee dat wij onszelf tot brood moeten maken voor de medemens.

Oosterhuis betreurt de verspiritualisering en propageert een meer politiek geëngageerd christendom waarbij het draait om de zorg voor de medemens.

Na zijn woorden ontving Oosterhuis applaus van de aanwezigen, die daarna in workshops uiteen gingen. Alle workshops staan in het teken van Uw rijk kome, het jaarthema van de remonstranten. Dit thema kent ook bij remonstranten een politiek geëngageerde lading: het draait om het handelen van de mens.

Bron: IKON-E.J. Tillema

Erik Jan Tillema
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *