Oorlog, voetbal en de spelende mens

Johan Huizinga schreef in zijn magnum opus ´Homo Ludens´ dat alle aspecten van onze cultuur ooit ontstaan zijn in en door spel.

We kennen allemaal de beruchte uitspraak van oud-bondscoach Rinus Michels, voetbal is oorlog. Hij bedoelde het als metafoor, maar de waarheid is dat oorlog en voetbal inderdaad een gemeenschappelijke voorouder hebben. Ook al zijn de twee ernstig uit elkaar gegroeid.

Johan Huizinga, de grootste historicus en denker die Nederland ooit heeft voortgebracht, schreef in zijn magnum opus “Homo Ludens: Proeve Ener Bepaling Van Het Spelelement Der Cultuur” dat alle aspecten van onze cultuur ooit ontstaan zijn in en door spel. Dit geldt voor zowel voor de “vrijetijdsaspecten” als voor de meest serieuze aspecten van onze samenleving: rechtspraak, godsdienst, wetenschap, kunst, literatuur, filosofie, en: oorlog.

Lees het volledige artikel Oorlog, voetbal en de spelende mens op de website van Joop.nl.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *