Ook veel belangstelling voor Anne Zernike in 2012

In het Doopsgezinde jubileumjaar 2011 is veel aandacht besteed aan het feit dat het 100 jaar geleden was dat Anne Zernike werd bevestigd als predikant. Zij werd daarmee de eerste vrouwelijke predikant in een kerkelijke gemeente. Het herdenken gebeurde onder meer door de presentatie van een solotoneelstuk en tijdens een weekend begin november jl. in Bovenknijpe. Het toneelstuk zal ook in 2012 op veel plaatsen in het hele land worden opgevoerd.

Anne Zernike werd op 5 november 1911 bevestigd in de doopsgezinde gemeente van Bovenknijpe. Daarmee was zij daarmee de eerste vrouwelijke predikant die verbonden was aan een kerkelijke ge-meente. Zij ontmoette in Bovenknijpe de schilder Jan Mankes, trouwde met hem in 1915 en was in 1920 al weduwe vanwege het overlijden van haar man aan tuberculose. Van 1921 tot 1948 was zij tot haar emeritaat verbonden aan de Nederlandse Protestanten Bond in Rotterdam – Vreewijk.

Het leven en werken van Anne Zernike – opgenomen in haar memoires “Een vrouw in het wondere ambt” – heeft da. Korneel Roosma-de Vries uit Stiens samengebracht in een door haar geschreven toneelvoorstelling. Op 25 september jl. is die voorstelling in première gegaan. Korneel Roosma speelt Anne Zernike met veel betrokkenheid en overgave. Haar man Sikke Roosma verzorgt beeld en geluid bij de voorstelling. Afgelopen maanden is het toneelstuk al op 15 verschillende plaatsen in Nederland met veel succes opgevoerd. Het aantal bezoekers over deze voorstellingen bedroeg  bijna 1400!

Ook in 2012 kan de solovoorstelling op een groot aantal plaatsen in het hele land worden bezocht.
Op 20 januari 2012 is de start van de nieuwe serie voorstellingen in Haarlem. Daarna volgen onder meer plaatsen als Nijmegen, Apeldoorn, Leiden, Utrecht, Haren (Gr.), Den Haag, Wageningen en Al-melo.
In Friesland is de voorstelling tweemaal te zien bij TRESOAR, aansluitend aan een tentoonstelling over Friese menisten. Verder kunt u in onder meer Veenwouden, Stiens, Oosterwolde, Witmarsum en IJlst terecht voor deze voorstelling. In totaal zijn nu 19 voorstellingen gepland tot eind april 2012.

Hoewel Anne Zernike haar memoires schreef in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, zijn velerlei za-ken die in de voorstelling aan bod komen, nog altijd zeer actueel.

De juiste plaatsen en data kunt u vinden op de website www.annezernike.nl.
Op die site vindt u ook informatie over Anne Zernike en haar man, de schilder Jan Mankes.
De website is in het jaar 2011 bezocht door meer dan 10.000 bezoekers.

Ten slotte nog de mededeling dat Anne Zernike in mei 2012 naar Zwitserland zal afreizen.
Op de conferentie van Europese doopsgezinden en mennonieten (MERK) zullen korte stukken uit de toneelvoorstelling worden gepresenteerd. Nadere berichten daarover zullen nog volgen.

Korneel Roosma - de Vries
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *