Profiel van de VVP, beweging voor eigentijds geloven

Vrijzinnigheid is een persoonlijke manier van geloven, die geworteld is in het christendom.

  • Vrijzinnig geloven kenmerkt zich door een vrije en kritische omgang met de Bijbel en de christelijke traditie; ‘kritisch’ want zowel Bijbel als tradities zijn gevormd binnen een bepaalde context, en ‘vrij’ omdat iedere generatie haar eigen vertaling moet maken.
  • Vrijzinnigheid is open naar de cultuur en gericht op menselijkheid.
  • Zij neemt haar plaats in binnen de Protestantse Kerk in Nederland, terwijl het gesprek met anderen in alle openheid wordt gezocht.

Dit profiel is gedestilleerd uit gesprekken die de onderzoeker drs. Gert de Jong binnen de VVP heeft gevoerd  naar aanleiding van het Kaski-onderzoek (2005).
Dit profiel is in alle voorlopigheid geschreven. Bij het profiel hoort ook een ondertitel die onder de naam Vereniging van Vrijzinnige Protestanten gebruikt zal worden.

VVP, beweging voor eigentijds geloven.
Wij zijn op eigentijdse wijze bezig met geloven.

www.vrijzinnig.nl

Gerelateerde artikelen

Het einde van de vereniging

/
De opheffing van een plaatselijke vereniging is niet enkel een bestuurlijke handeling waar een handtekening onder gezet wordt. Het is een beslissing die mensen raakt en waar veel emoties bij komen kijken.

Los van God

/
De Bijbel is een fascinerend boek. Onze cultuur is ondenkbaar zonder het heilige boek van de joden en de christenen. Maar wie niet gelovig is, leest het niet. En dat is jammer, want het bevat een aantal van de allermooiste verhalen uit de wereldliteratuur.

Beeldenstormen

/
Wat dreef mensen om beeldenstormen te ondernemen? Waarom kunnen wij dat nu niet meer goed begrijpen? Een analyse van Annemieke van der Veen.

De kleur paars

/
Soms betrap je jezelf op bepaalde oordelen, die ergens diep zitten en ineens opduiken in een vreemde of spannende situatie of context. Je wordt er door verrast en het kan leiden tot jezelf onder de loep nemen en stilstaan bij waar dat vooroordeel vandaan komt. Vaak kom je dan toch uit bij je opvoeding.