Vincent Duindam (1958) is psycholoog, publicist en docent/spreker. Hij studeerde af in de Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Sinds 1991 geeft hij aan deze universiteit les, maar ook is hij als freelance docent verbonden aan de Vrije Hogeschool in Driebergen en aan de SPSO (Stichting Psycho-sociale Opleidingen) in Utrecht. Hij deed onderzoek naar ouderschap, zorgende vaders, taakverdeling, relaties, mannelijkheid/vrouwelijkheid en (echt)scheiding.

Duindam publiceerde tien boeken waaronder een proefschrift over ouderschap, een haikubundel over zijn dochters en boeken over relaties, ouderschap, opvoeding, onderwijs en spiritualiteit. Over deze onderwerpen houdt hij ook regelmatig lezingen en verzorgt hij workshops over ouderschap, relaties, opvoeding en onderwijs. De focus ligt op levenskunst en spiritualiteit. Verder schrijft hij artikelen voor Happinez, VolZin, Psychologie, etc.

Biografie

Zo’n vijftig jaar geleden werd ik op Eerste Paasdag in een groot gezin geboren.  De dokter moest uit de Hoogmis gehaald worden. Het was een katholiek gezin waarin uiteindelijk veertien broertjes en zusjes met elkaar opgroeiden.  Mede door deze achtergrond raakte ik al vroeg geïnteresseerd in relaties, opvoeding en taakverdeling. Na het gymnasium ging ik in Utrecht psychologie studeren. En nadat ik in 1984 cum laude afstudeerde in de ontwikkelingspsychologie en de theorie van de psychologie, ben ik altijd aan de Universiteit Utrecht verbonden gebleven. Mijn  proefschrift over ouderschap werd bekroond met een subsidie die een handelseditie mogelijk maakte (het ging om  “een zeer belangrijk wetenschappelijk werk” ).

Hoofdthema in mijn onderzoek was in de jaren negentig ‘zorgende vaders’. Hierover heb ik erg veel geschreven. En ook hield (houd)  ik er veel lezingen en workshops over. Tevens schreef ik het Lemma “Vaders” in de  Opvoedingscanon.

Al vele jaren woon ik samen met mijn vrouw Nelleke Spiljard, pedagoog, theoloog en pastor. Sinds de komst van onze dochters heb ik altijd part time gewerkt, om samen voor hen te kunnen zorgen.  In 2004 verscheen bij uitgeverij Lannoo mijn haikubundel over de lagere school periode van onze meiden.

een zomeravond,

haar roze jurkje wappert

weer aan de waslijn.

Een ander belangrijk onderwerp voor mij werd de dynamiek in relaties en het beëindigen en aangaan van relaties. Zo maakte ik samen met Marike Vroom twee boeken over vaderschap en echtscheiding. Eén voor vaders zelf, en één voor hulpverleners die groepen begeleiden. Ondertussen werkte ik ook met veel plezier als relatiecoach. En ik schreef voor groter publiek over relaties, taakverdeling en opvoeding. In 2009 nomineerde minister Plasterk mij voor de Moderne Man Prijs. En de Opzij-lezeressen kozen mij tot de no 2 “voorbeeldman”.

Vaak morrelde ik aan de traditionele patronen tussen vrouwen en mannen en ging daarover het debat aan, bv in mijn boek “Ruimte voor mannen”. Soms riep dit weerstand op: ‘…Een vrouw in mannenkleren… Het verschijnsel Duindam houdt ons alert: willen vrouwen dat soort mannen eigenlijk wel?’, zo vroeg Malou van Hintum zich af in De Volkskrant.

Al die jaren had ik echter een parallelle passie die steeds belangrijker werd: spiritualiteit. In 2007 verscheen mijn boek `Spiritualiteit werkt in Relaties´. Susan Smit interviewde mij hierover voor Happinez. Voor dat blad schrijf ik dan ook al vele jaren over relaties.

Naast mijn werk aan de Universiteit Utrecht, ben ik als free lance docent verbonden aan de Vrije Hogeschool in Driebergen en aan de Stichting Psycho-sociale Opleidingen in Utrecht. Op deze plekken besteed ik ook veel aandacht aan spirituele boeken, zoals de Bhagavad Gita en de Dhammapada. In Driebergen mediteer ik regelmatig met mijn studenten.

Deze combinatie van docentschappen werkt bevruchtend. Studenten aan de UU riepen mij in 2010/2011 uit tot Docent van het jaar bij Algemene Sociale Wetenschappen. Uit het studenten-jury rapport: “Vincent Duindam is ontzettend betrokken bij zowel de leerstof als de studenten. Met een goede dosis humor weet hij de stof over te brengen. Studenten hebben het gevoel dat ze echt met hem kunnen praten, niet dat hij alleen een ‘strenge’ docent is. Studenten worden door hem gemotiveerd om echt iets uit een vak te halen en om zich te ontwikkelen in onderwerpen die zij interessant vinden.”

Voor Netsamen schrijf ik columns over relaties en spiritualiteit. Verder schrijf ik artikelen voor Happinez, VolZin, Psychologie, etc. Ik lever een bijdrage aan de Scheurkalender Psychologie. Daarnaast verzorg ik workshops over Spiritualiteit in relaties en in de opvoeding. Ook geef ik haiku-avonden voor ouders op school.

Nominaties & prijzen:

  1. Cum laude afgestudeerd (1984)
  2. Bekroond proefschrift (1991)
  3. Nominatie voor de Moderne Man Prijs door Minister Plasterk (2009).
  4. Als no 2 “voorbeeldman” gekozen door Opzij lezeressen in mei 2009.
  5. Docent van het jaar bij Algemene Sociale Wetenschappen (2010-2011)

Contact:

Postadres: Troelstraweg 20   3732 CD De Bilt
Email   V.P.J.Duindam@uu.nl
Telefoon: 030 2211312
Website

Gerelateerde artikelen

,

Luchtfietsen naar de Verlichting

/
Is er een manier van positieve psychologie, van aan jezelf werken, die eigenlijk verder gaat dan jezelf alleen? Is het mogelijk juist uiteindelijk jezelf als verbonden eerder dan als 'fragment' te leren herkennen? Vincent Duindam traceert het pad.
,

Zorgen doet je goed

/
Vincent Duindam plaatst in dit stuk een kritische noot over het idee dat zorg voor familie en kinderen iets is dat je beter uit kunt besteden om meer tijd voor werken vrij te maken. Zorg dragen is gezond, ook voor jezelf. Ga daar dus voorzichtig mee om.

Opvoeder, voed jezelf op

/
Soms zijn we geneigd om wat wij nooit mochten ook bij onze kinderen te verbieden. Is dat altijd wel verstandig? Hoe zit het bijvoorbeeld met sekse-specifieke zaken? Hoe kunnen we deze "verboden" kanten van onszelf uiteindelijk weer herintegreren? Een uiteenzetting van Vincent Duindam.

Recensie: Leren Liefhebben

/
Het boek Leren Liefhebben van Vincent Duindam vult psychologische inzichten over relaties aan met een spirituele benadering. Het is ook praktisch en geeft veel manieren om vanuit deze benadering in een relatie te kunnen groeien.