Beginselverklaring

De Remonstranten vormen een klein kerkgenootschap met in totaal ruim 6000 leden en vrienden verdeeld over ongeveer 45 gemeenten. Let wel: dit zijn volwassen leden en vrienden die aangegeven hebben dat zij bij de Remonstranten willen horen. Het aantal remonstranten laat zich niet zo gemakkelijk vergelijken met de ledentallen van grote kerken die kinderen die gedoopt zijn direct als lid registreren.

Het eigenwijze zusje

Sinds hun ontstaan zo’n 4 eeuwen geleden, zijn de Remonstranten steeds het kleine eigenwijze zusje van de grote protestantse kerk geweest. Remonstranten leverden een belangrijke bijdrage aan de vernieuwing van de theologie. Ze liepen voorop bij de toelating van vrouwen tot het ambt van predikant en waren een van de founding members van de Wereldraad van Kerken. In 1986 waren ze voorpaginanieuws bij de New York Times, toen de Remonstrantse Broederschap als eerste christelijke kerk ter wereld het huwelijk openstelde voor paren van hetzelfde geslacht.

Klik hier om meer over de Remonstranten te lezen op Wikipedia.

Gerelateerde artikelen

Lekker een potje vloeken

/
Hoe kun je het leven hanteerbaar of acceptabel maken als je getroffen wordt door ziekte of een ongeluk? Als iemand dat kan weten dan is het wel Rachel Adriaanse, GZ - psycholoog in de ouderenzorg, werkzaam in woon- en behandelcentrum Nolenshage van Saffier de Residentiegroep in Den Haag. En actief betrokken bij de remonstrantse gemeente Den Haag.
, ,

Jacques Brel: levenslust en levensleed

/
Een chansonnier die zich nadrukkelijk bezig heeft gehouden met het thema vergankelijkheid was de Franstalige Vlaming Jacques Brel (1929-1978). Inmiddels is zijn eigen leven al 37 jaar voorbij, maar zijn liedjes leven nog wel even voort. Zijn antwoord op onze eindigheid: alles uit het leven halen en geen rekening houden met het onvermijdelijke. Niet ingewikkeld doen en je vrijheid nemen.

Zwevende nonnen

/
Als ik ’s ochtends mijn rondjes door het park ren, dan ren ik soms een van de nonnen van het klooster om de hoek tegen het lijf. De nonnen rennen niet, dat is ook niet nodig, want ze zweven.

Een kaars voor elke gelegenheid

/
De Sint-Adelbertabdij in Egmond - Binnen, kortweg de Abdij van Egmond genoemd, is een Benedictijnerabdij. Al meer dan duizend jaar - met een onderbreking na de reformatie - is hier een gemeenschap van Benedictijner monniken gevestigd, die dagelijks bidt en werkt en in leven en werken getuigt hoe goed een leven met God is, aldus hun website.

Religie en geweld

/
Van 10 tot 14 juni waren vrijwel alle remonstrants predikanten aanwezig op een retraite in Noord-Ierland. Joost Röselaers en Pieter Dronkers, beiden voor het eerst aanwezig op een conventsretraite, blikken terug.