Sinds 1983 heb ik een enorme transformatie ondergaan waardoor ik totaal anders in het leven stond dan daarvoor. Nu coach en train ik vanaf 1993 mensen in organisaties op communicatie, stresspreventie en presenteren. Ook ben ik gaan schrijven over mijn leven en werk. Dat heeft geresulteerd in het boek: Gedachtenkracht. Mijn columns worden op verschillende sites geplaatst en ik ben vaste columniste van het blad: Nieuwe Leiders.

Mijn passie is dat wat ik gevonden en geleerd heb door te geven. Ik heb ontdekt dat als je niet doorgeeft waar je zelf vol van bent, de energie stokt en het ontwikkelen verdort. Het is heerlijk om te zien dat mensen wakker worden na jaren van slaap, zoals ik die ook gekend heb en natuurlijk af en toe nog wel. Het is eenvoudiger dan we denken. We hebben de neiging alles ingewikkeld te denken en met wat eenvoudige eye-openers en oefeningen gaan deuren open waar we ze dicht dachten.

In mijn workshops werken we aan: denken, ademen, voelen en zijn. En zijn is het moment waarop we niets meer hoeven te bewijzen, moeilijk te doen en we ontspannen onszelf zijn. We hebben overzicht hebt over hoe we in het dagelijks leven bezig zijn en kunnen onszelf wijs advies geven. Er zit zoveel meer in ons dan we ons maar kunnen voorstellen. In de Licht/Liefdes-ervaringen die ik heb gehad werd me dat op bijzondere en intense manier duidelijk.

Contact:
Emailadres: marqu@xs4all.nl
Website: www.marjaruijterman.nl
Blog: marjaruijterman.blogspot.nl

“Gelukkig ik hoef niets meer”

Dat was de kop van een overlijdensadvertentie die ik een tijd geleden in de krant tegen kwam. Dat kwam aan. Een vrouw die net vijfenzestig is geworden en heeft geleefd met het gevoel van alles te moeten. Dat was mijn interpretatie. De dood bracht de verlossing. Zo’n advertentie wil ik niet als ik dood ben. Dus zaak om de boel even op een rij te zetten. Die vrouw geeft de wereld een groot cadeau omdat het ons de gelegenheid geeft eens na te denken over ons leven. Lees meer

De ouders die je wel/niet wenst…

In haar boek ‘Niets meer te bewijzen‘ schrijft Marja Ruijterman over ‘De ideale ouders’. Onlangs kreeg ze een reactie van iemand die schreef: “Ik wou dat mijn zoon dit las…” Dat inspireerde haar om er nog wat reflecties aan toe te voegen.

Lees meer

Tegenspoed? “Ach, ik leef”

Een van de manieren om op een manier om te gaan met tegenspoed, kun je leren door goed te kijken naar andere mensen. Hier een persoonlijke anekdote van Marja Ruijterman, die met ontzag het verhaal van een vrouw op leeftijd aanhoorde. En verbaasd was over haar reactie.

Lees meer