Kunnen we omgaan met vrijheid en verantwoordelijkheid? Kunnen we aanvaarden dat kwetsbaarheid en afhankelijkheid bij het leven horen? Wanneer ontbreekt ons de moed?

Het leven zorgzaam en zorgvuldig bewerken is een kluif. Bewust werken aan goed leven en samenleven is ambachtelijk leven.

La Scuola is een vrijplaats waar mensen de moed hebben om te werken aan ‘bildung’, persoonlijke ontwikkeling. Waar ze in workshops, bezinningsvakanties en/of persoonlijke gesprekken antwoorden zoeken op vragen als ‘wie ben ik, wat is het goede leven en hoe wil ik samenleven’. Waar ze genieten van bezinning en ontmoeting.

Levenskunst gaat over het leven zelf. In het nadenken blijven steken en niet meer aan leven toekomen, is het kind met het badwater weggooien. Het is de kunst om beide te doen – afstand nemen: nadenken, en in de modder staan: leven. Levenskunst is filosoferen met je voeten.

‘Het leven is de moeite waard om er aan te klussen.’ (René Gude, levensfilosoof)

Meer informatie: La Scuola | academie voor levenskunst

AANKOMENDE EVENEMENTEN

Zinpodium: aandacht voor de publieke ruimte, deel II

/
In deel II van het voorproefje van de Hannah Arendt Vertelling tijdens het Festival van het goede leven gaat het over hoe mensen in gesprekken zich tot elkaar kunnen verhouden. Filosoof-schrijver Erik Pool geeft een voorbeeld uit de praktijk.

Zinpodium: aandacht voor de publieke ruimte, deel I

/
“Blijf zien dat elk mens uniek is, dat mensen dagelijks opnieuw kunnen beginnen en dat zij samen met anderen verantwoordelijkheid dienen te nemen voor een gezonde en vitale publieke ruimte.” Het gedachtegoed van filosoof Hannah Arendt staat centraal tijdens de naar haar vernoemde vertelling door schrijver-filosoof Erik Pool op 16 april a.s. Hier leest u alvast een voorproefje. De vertelling kunt u bijwonen tijdens het Festival van het goede leven.
,

Lentegevoel

/
De lente is vandaag begonnen. Dit keerpunt in het jaar kan een speciaal gevoel oproepen: een lentegevoel. Wat dit te maken heeft met routine en onze manier van kijken naar dingen lees je in de column door Ria Pool Meeuwsen van Zinweb-partner La Scuola.
,

Onderweg - Laat ons reizen, maar waarheen?

/
Hoe ontvankelijk reizen wij de reis van ons leven? Is er een open blik naar heden, verleden en toekomst? Ook al valt het leven zwaar, we kunnen het naar de toekomst brengen. Waar we vandaan komen, helpt ons – het verleden ruggensteunt ons heden.
,

Levenskunst en ons dagelijks gedoe

/
‘Veel mensen worstelen met levensvragen, soms meer dan dat we weten.’ Een reflectie op hoe levensvragen onderdeel zijn van ons dagelijks leven. Ook als we ons daar niet van bewust zijn. Een interessant interview op Radio 1.
, ,

Recensie: Aanwijzingen voor het goede leven

/
Het goede leven is waar het uiteindelijk allemaal om gaat. Die inzet is hoog voor het onderwerp van een boek, maar tegelijkertijd is het volgens Erik Pool ook de diepste vraag die de mens zichzelf kan stellen. De vraag naar de zin van het bestaan. Het boek “Aanwijzingen voor het goede leven” gaat aan de hand van vijf basisvragen in op deze allesomvattende vraag. Een recensie door Nicole des Bouvrie.