‘Welkom, kan ik iets voor u betekenen?’ Zo’n openingzin biedt kansen tot mooie ontmoetingen. Ik houd ervan mensen die binnenkomen op deze manier te begroeten; in de jaren dat ik predikant was en later als directeur van een theater en inspiratiehuis. Je welkom voelen is een basisbehoefte. Bij elkaar te gast zijn, zien en gezien worden, luisteren en spreken. Als spreker en verteller wil ik mensen graag een ‘thuis’ bieden voor zin, zijn en ziel.

Ik ben theoloog. Mijn carriere begon bij de Landelijke Kerk (PKN). Daarna werd ik predikant in Wierden (Twente) en in Hoogland/Amersfoort. Met veel liefde heb ik in Amersfoort-Noord meegewerkt om de oecumenische kerk gezicht te geven. Ik stond aan de wieg van een Inloophuis, een Herberg en een oecumenische gemeente. Vervolgens maakte ik de stap van religie naar cultuur, zonder afscheid te nemen van alles wat geloven te bieden heeft. Ik was een van de initiatiefnemers – en tot 2012 directeur – van De Kamers in Amersfoort, een theater met veel gezichten. Het was een huis van cultuur en inspiratiehuis, een podium voor nieuw talent, een gastvrije plek voor events en vergaderingen, een locatie voor werk-, thema- en bezinningsdagen van bedrijven, een platform voor aardse spiritualiteit. Een bruisend huis, open en gastvrij.

Vanuit mijn jarenlange betrokkenheid bij cultuur, welzijn, zorg en spiritualiteit ben ik inzetbaar op velerlei gebied. Mijn hart gaat als eerste uit naar het ‘vertalen’ van Bijbelse verhalen naar de vragen van vandaag. Ze zijn een bron van onuitputtelijke wijsheid die en nieuw licht kan werpen op actuele thema’s, zoals ik al vele malen heb ervaren op bezinningsdagen en workshops van bedrijven en professionals. Daarom ben ik ook betrokken bij www.bezielendesprekers.nl

Daarnaast heb ik de deskundigheid en levenservaring in huis om mee te denken met nieuwe initiatieven op het gebied van cultuur en spiritualiteit en mee te denken/te helpen bij het activeren van activiteiten op deze gebieden.

Als predikant ben ik tevens beschikbaar om voor te gaan in kerkdiensten of als interim-predikant.

Daarnaast word ik regelmatig gevraagd voor huwelijksvieringen en afscheidsceremonies. Daarbij weet ik dat ik niet alleen mensen met een religieuze achtergrond, maar ook mensen ‘op de rand’ en buiten de kerkelijke grenzen weet aan te spreken en te inspireren.

Contact:

Email: jjvanoord001@hetnet.nl
Telefoon: 06-24420146

Gerelateerde artikelen

Recensie/Reflectie: Leer te strelen

/
De titel zal u wellicht verbazen. Zo op het eerste gezicht. Wat heeft een theoloog van doen met mijn streel-gedrag? Niet veel, lijkt mij. Maar ik heb het dan ook niet over onze lichamelijke mogelijkheden, ook al mag er best meer gestreeld worden. Maar ik heb het over onze verhouding tot teksten. Een recensie door Jos van Oord.

Recensie: De Bijbel voor ongelovigen

/
Van Guus Kuijer verscheen in de serie ‘Bijbel voor ongelovigen’ tot nu toe Genesis (deel 1), De uittocht en de intocht (deel 2) en Saul, David, Samuel en Ruth (deel 3). Vorige maand verscheen deel 4: Koning David en de splitsing van het rijk. Jos van Oord bespreekt het.

Recensie: Lastige Bijbelverhalen

/
Het is toch niet te geloven, dat mensen de Bijbel als heilig boek zien als je weet van oorlogen in naam van God, als je leest over gebeden om wraak en over een God die jouw kind opeist als offer. Ja, zou ik zeggen, niets menselijks is die Bijbel vreemd. Maar... wat moet je met deze verhalen in deze tijd? Laten rusten? Of staan ze open voor interpretatie? Een recensie door Jos van Oord.

Toneelrecensie: Genesis

/
Kan een Bijbelboek als Genesis in onze tijd nog tot de verbeelding…

Recensie: Achter Darwins horizon

/
Een boek geschreven door een wetenschapper over religie voor atheïsten. Theoloog Jos van Oord las het boek en geeft er een kijk op, met als titel: "Gefopt door de gril van het toeval". Een kritische recensie, waarop de auteur van het boek ook een reactie op heeft gegeven (hier).