De Vrije Gemeente gelooft in culturele en religieuze diversiteit. Wijsheid en inspiratie is te vinden in alle religies en levensbeschouwingen, mystieke tradities maar ook in filosofie, kunst en wetenschap. Dat daagt niet alleen uit tot een kritische reflexie op eigen wortels en denken maar nodigt ook uit met open geest in de wereld te (blijven) staan.

De Vrije Gemeente ziet het als een uitdaging bij te dragen aan de wereld van morgen door oude wijsheid en de tijd waarin wij nu leven met elkaar te verbinden op een manier die mensen inspireert, bezielt en verbindt.

Naast lezingen op elke eerste en derde zondag van de maand, bieden we een mooie selectie van workshops, symposia en trainingen, doorlopende meditatie- en leesgroepbijeenkomsten en volop ruimte voor actieve en creatieve participatie aan ons netwerk.

Wees welkom!

www.vrijegemeente.nl

Aankomende evenementen

Blogposts De Vrije Gemeente

Lezing over de wijsheid van de Upanishads

Zinpodium: De wijsheid van de Upanishads

In het worstelen met de kernvragen van het leven kun je eigenlijk alleen maar dankbaar zijn dat er door de eeuwen geschriften zijn ‘verschenen’ die de weg van de mens ophelderen.  Lees meer

Hannah Arendt

Gedenkwaardige uitspraken van Hannah Arendt

Hannah Arendt dankt haar bekendheid als politiek filosoof misschien wel het meest aan haar ontmaskering van het kwaad. Zij pleit voor het vertellen van verhalen. Een bloemlezing uit haar denken. Door Heine Siebrand. Lees meer

Zinpodium: boekfragment Roemi, licht op licht

Op zondag 18 september 2016 geeft Sipko A. den Boer, schrijver van de inleiding bij het boek Roemi, Licht op licht, een lezing in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Hij pleit voor herwaardering van de mythe. Verbeelding en rede zijn beide vormen van kennis en moeten tot een eenheid omgesmeed worden. Een boekfragment.

Lees meer

Je hele leven bij de NS

Filosoof Gerko Tempelman vertelt in dit artikel over het proces van individualisering aan de hand van de NS als voorbeeld. Aanstaande zondag geeft hij bovendien een lezing getiteld ‘God is dood, leve God?’ en waarover u hier ook meer informatie kunt vinden.

Lees meer

Zondagslezing 5 juni 2016 met Lisette Thooft

In het lichaam en niet van het lichaam

Lichaamsbewustzijn; dat is natuurlijk niet: lang voor de spiegel staan, jezelf superfit trainen, je enorm druk maken over je lijf. Maar wel: zo diep ontspannen in je lichaam, dat je daar doorheen naar een spirituele dimensie zakt. De weg naar het goddelijke, stelt Thooft, gaat door vlees en bloed. Lees meer

Lezing Filosofie van de Waanzin door Wouter Kusters

Zinpodium: boekfragment Filosofie van de waanzin

Op zondag 15 mei 2016 geeft Wouter Kusters, schrijver van het boek Filosofie van de waanzin, een lezing in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. De taal van mystiek en religie blijkt bijzonder geschikt, zowel om over ervaringen van waanzin te praten, als om deze uit te drukken en weer te geven. Een boekfragment.

Lees meer