De Kapel in Hilversum is zowel een kerk, als een prachtig oude locatie voor huwelijken, bijeenkomsten, muziekvoorstellingen, verjaardagen etc. In dit voormalige koetshuis is sinds 1956 een vrijzinnige geloofsgemeenschap gevestigd. Samen met partners programmeren wij, naast de wekelijkse zondagsdienst, meditatiebijeenkomsten, lezingen, films, discussies en muziek.

De zondagsdienst is een vrijzinnig-christelijke kerkdienst. Als vrijzinnigen staan wij open voor andere religies, algemeen religieuze en filosofische inzichten. Wij hebben grote affiniteit met wetenschap en kunst en maatschappij. Vanuit die denkwijze bieden wij bij persoonlijke levensvragen en ingrijpende levensmomenten geestelijke begeleiding en de mogelijkheid om rituelen, zoals doop of zegening, uit te laten voeren.

De Kapel werd in 1898 gebouwd als koetshuis en was onderdeel van het landgoed ‘Quatre Bras’. De architect van dit pand aan ’s Gravelandseweg in Hilversum was Abraham Salm, een bekende architect die ook het aquarium in Artis en de concertzaal en synagoge aan de Rapenburgstraat in Amsterdam ontwierp.

Leden en belangstellenden zijn altijd welkom in De Kapel. Onderaan deze pagina is een selectie van activiteiten opgenomen. Op de website van De Kapel staat het volledige programma. Wij, als vrijzinnige geloofsgemeenschap Hilversum, voelen ons betrokken bij de wereld en onze lokale omgeving en wij zetten ons in om een bijdrage te leveren aan een humane en rechtvaardige samenleving.

Bezoek ook de website van De Kapel.

Activiteiten De Kapel

Blogposts De Kapel

Lezing Communiceren in de liefde door Geert Kimpen

Communiceren in de liefde, door Geert Kimpen

Communiceren in de liefde vereist vaardigheid en gevoeligheid. Wie de lessen leert, opent een enorme ruimte aan mogelijkheden. De liefde kan onophoudelijk stromen. Geert Kimpen geeft vijf gouden regels.

Lees meer

Het hart van een vrouw is als een rivier die buiten haar oevers treedt

Een vrouw die liefheeft…

Een vrouw die lief heeft, is een curieus wezen. Wanneer ze eenmaal haar hart weg geeft, doet ze dit totaal en zonder reserves. Geert Kimpen geeft een ode aan de vrouw. Lees meer

De drie goudklompjes van de Gelovige mens

De drie goudklompjes van de Gelovige mens

Vraag uzelf eens af wat het meest waardevolle in uw leven is? U zult op iets uitkomen waarvan u houdt, en dit zal hoogstwaarschijnlijk een dierbaar mens zijn. Een overdenking door Tom Rijken.

Lees meer

Kapellezing 12 september door Claartje Kruijff

Zinpodium: boekfragment Leegte achter de dingen

Op maandag 12 september 2016 geeft Claartje Kruijff, schrijver van het boek Leegte achter de dingen, een lezing in Hilversum in De Kapel. Uit haar boek een fragment uit hoofdstuk 6: Mensen die zwaarte kennen zijn de leukste mensen, we kennen allemaal moeilijke gevoelens.

Lees meer

Blauwe zones op aarde

Blauwe Zones en gelukkig leven

Blauwe zones zijn plekken waar mensen ouder worden en gelukkiger leven. Ze trekken de aandacht van menig wetenschapper en zelfs van topkok Jamie Oliver. Welke lessen kunnen wij leren?

Lees meer

Ik geloof niet meer, Tom Rijken, Zinweb

“Ik geloof niet meer“

De opmerking “ik geloof niet meer” klinkt steeds vaker. Als predikant is Tom Rijken gewend door te vragen en dan ontdekt hij wat er aan de hand is.

Lees meer