Ont-moeten in Zwolle

Wat krijg je wanneer het Vrijzinnig Perspectief van VVP Nederland, VVP Oost-NL en Zinzoekers-IJsseldelta de handen ineenslaan? Dan ontstaat een themadag vol workshops. Ont-moeten is de titel, en tegelijkertijd het thema, van dit initiatief dat plaatshad in Zwolle. Een aantal impressies.

Muziek met de kleur van chocolade

Kleur bekennen in muziek, het kan! Dit is ook meteen de naam van de workshop. De opdracht luidde: luister naar een bepaald muziekstuk en zeg welke kleur het bij je oproept. We stellen het ons voor. De Moonlight Sonata van Beethoven, Hello van Adele of Blue in Green van Miles Davis.

Henny Stienstra, de workshopleider, legt uit dat het daarnaast ook gaat over het bredere effect dat muziek kan hebben. Het stuk Rumble uit West Side Story bijvoorbeeld wordt door de een als dreigend ervaren, zelfs agressief, terwijl de ander het stuk juist prachtig vinden.

Stuk uit Rumble uit West Side Story

Weerzin of nieuwsgierigheid, het is voor deelnemers aan de workshop interessant om elkaars beleving te leren kennen. Een deelnemer koos voor de kleur bruin bij de Schaatsrijderswals van Schubert. Waarom nou juist bruin vroeg Stienstra zich af. Het bleek de kleur van de chocolademelk. Soms lag de associatie op een dieper niveau. De muziek van Schindler’s List gespeeld door Janine Janssen herinnerde iemand aan een overledene. Ook voor deze associaties was in de workshop ruimte. Dat vraagt om heel wat vertrouwen in de groep en kwetsbaarheid.

Janine Jansen’s uitvoering van hoofdthema uit Schindler’s List

Zijn naam is Adolf

Het is twee dagen na de aanslagen in Parijs. Je kan er niet omheen dat de gebeurtenis tijdens een dag als deze op het laatste moment nog op de agenda is gezet. Marieke Kraan is deelnemer en merkt op dat andere deelnemers de gelegenheid aangrijpen om te reflecteren op wat er is gebeurd. Zij uiten hun zorgen en hun verdriet. Samen zoeken naar een alternatief voor het reageren met enkel geweld houdt de aanwezigen bezig. De ont-moeting krijgt zo een onverwacht urgent karakter.

Tijdens een workshop wordt een fragment uit de film Le Prenom vertoond, vertelt Kraan. In het verhaal wil een man zijn kind de naam Adolf geven. Dit stuit uiteraard op veel verzet met felle en ondoordachte reacties als gevolg. Deze reacties zijn vergelijkbaar met reacties die nu op ISIS klinken. Het is nuttig om stil te staan bij dit soort parallellen.

Fragment uit de film Le Prenom

De hele dag was naar de ervaring van Kraan gespeend van expliciete theologische reflectie. Centraal stonden de menselijkheid en het mens zijn. Een religieus lied – Shalom, peace for everyone – dat tijdens een workshop klonk, stelde de menselijke vraag: wie wordt er met everyone bedoeld?

“Niet mijn workshop”

Ook workshopbegeleidster Betty Koekkoek benadrukt het enthousiasme van de deelnemers op die dag.

“Mensen hadden er duidelijk zin in om bij elkaar te komen,” zegt Betty Koekkoek, begeleider van de workshop waarin zij deelnemers de vraag stelt: wie ben jij? De deelnemers werden verzocht om het antwoord uit te beelden. Dat gaf veel verschillende resultaten. Eén man tekende een stevige, gele boom. Andere deelnemers zochten juist het mysterie op of kaatsten de bal terug. Een mevrouw reageerde: “Ik vertel er niets over, vertelt u het maar.”

Anderen grepen de gelegenheid aan om sombere gevoelens uit te kunnen beelden. Een mevrouw tekende een groep mensen en schreef daar bij “ik zoek mensen om in contact mee te komen”. Zo’n uitdrukking kan haast als een schreeuw om aandacht worden opgevat. Daar was dan ook alle ruimte voor. Zo ook voor een meneer die in alle eerlijkheid zei “ik geloof dat dit mijn workshop niet is” en vertrok. Hoe oprecht durven we te zijn? Eigenlijk mag dat altijd, we moeten leren dat het niet nodig is om smoesjes te verzinnen. De waarheid is al mooi genoeg.

De reacties verraadden een aangename dag en misschien zelfs een noodzakelijke. De zin was er en de behoefte bleek duidelijk aanwezig. Of het nu gaat om het uiten van gevoelens, anderen te zoeken of samen na te willen denken over zoiets zo ingrijpend als de aanslagen in Parijs, mensen voelden die behoefte tot ontmoeting.

Heb jij ook behoefte aan een ontmoeting? Zinzoekers-IJsseldelta ondersteunt bij het organiseren van bijeenkomsten. Beschrijf je idee in een e-mail (dezinzoekers@gmail.com) en je ontvangt de nodige steun om dit tot een succes te kunnen uitwerken.

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *