Onszelf wegluisteren

Als je gelukkig bent en geniet van alles wat je doet en je ziet iemand die je lief is lijden, dan wil je hem/haar zo graag uit het moeras trekken. Soms is het verschil te groot en lukt het niet. Een andere keer weet je net het juiste te zeggen of te doen en staat de ander er helemaal open voor. Het kan wel eens gebeuren dat mensen die depressief zijn je mee naar beneden trekken, zonder dat jij er zelf of de ander erg in hebt. Je wordt dan langzaam meegezogen in de negatieve spiraal. ’t Is dan ook  bijna niet te verdragen als een ander loopt te stralen terwijl jij in een donker moeras vertoeft.

Mee de duisternis in

Toen ik het zelf moeilijk had en iemand in mijn omgeving was vrolijk dan kon ik de lach wel van dat gezicht slaan. Soms krijg ik de neiging om mijn eigen geluk kleiner te maken als ik bij iemand ben die depressief is. Ik doe dan ontzettend mijn best iets te vinden wat niet zo leuk was die week, zodat ik dat kan vertellen. Dom, dom, dom… want de ander voelt natuurlijk heel goed aan dat ik niet me zelf ben en dan val ik al snel door de mand. Op het moment dat ik het erg vind dat de ander niet naar me wil luisteren of zich door me wil laten helpen, glijd ik mee de duisternis in. Liever geef ik dan aan dat ik er ben om te luisteren en geef het verder over aan God en adem uit.  

Een half uur helemaal voor jou

Als luisteren betekent keer op keer uren lang dezelfde verhalen aan te horen, dan ga ik ook in het slachtofferschap: ‘Komt ie weer met dat verhaal’. Ik heb me voorgenomen van te voren aan te geven hoe lang ik kan en wil luisteren. Dus heel duidelijk: “Ik heb een half uur helemaal voor jou! Ik zal alleen advies geven als je er om vraagt. Dan weten we beiden waar we aan toe zijn.” Als ik dan luister, doe ik dat met heel mijn hart. Liefde is ook duidelijk zijn.

Lees meer artikelen van Marja Ruijterman op haar website.
Afbeelding: Marco Raaphorst Compfight cc

Marja Ruijterman
Marja Ruijterman geeft trainingen en is spreekster en columniste. Ze heeft verschillende boeken geschreven (zie hier). Verder houdt ze zich bezig met coach-trajecten over communicatie, zelfvertrouwen, leiderschap, werken en leven vanuit rust en innerlijke kracht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *