Onderzoekers: '6 soorten ongelovigen'

Sociologen van een Amerikaanse universiteit onderzochten de kenmerken van atheïsten. Aan de hand van een enquête onderscheiden ze zes typen niet-gelovigen. Ze vormen volgens de onderzoekers namelijk een heel diverse gemeenschap, waaraan enkel de term “atheïst” geen recht doet.

Dit is pas echter het begin, stellen de sociologen. “Over 30 jaar onderscheiden we misschien wel 32 typen.” De zes typen die ze tot nu toe onderscheiden, zijn de volgende:

  • De intellectuele atheïst (of agnost)
  • De activist
  • De zoeker-agnost
  • De anti-theïst
  • De niet-theïst
  • De rituele atheïst

De laatste categorie is verrassend. De rituele atheïst gelooft niet in hogere machten, maar ‘maakt soms wel gebruik van de wijsheid en rituelen van religieuze tradities’ en maakt er geen geheim van dat hij waarde hecht aan die (quasi)religieuze praxis.

Lees verder op Trouw.nl voor een beschrijving van de categorieën.

Bron: Trouw
Foto: 
David Maddison/Flickr

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *