"Ondanks godsdienst-neutrale overheid blijft religie troost bieden"

Speelt religie nog een rol bij het herdenken van grote traumatische gebeurtenissen, zoals vorig jaar in Alphen aan den Rijn en nu in Lommel en Leuven? Ondanks een ‘neoliberale’ overheid ziet theoloog Frank Bosman nog genoeg religiositeit in de rituelen.

“Religie heeft veel te bieden in tijden van nood, maar de overheid stelt zich liever godsdienst-neutraal op. 
In deze maatschappij is het lastig om iedereen tevreden te stellen wanneer het gaat over spirituele troost. De overheid wil niet één bepaalde geloofsovertuiging voortrekken”, zegt theoloog Frank Bosman naar aanleiding van de herdenkingen in Lommel en Leuven. Daar werden 21 en 22 maart de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland de laatste eer bewezen. Waar Leuven herdacht in een katholieke setting, bleef Lommel neutraler in het gebruik van religieuze uitingen. “Ik zou het fantastisch vinden wanneer in alle rampenplannen wordt opgenomen geestelijk werkers op te roepen, vooral bij nazorg. De lokale pastor, dominee en Imam zouden direct gebeld moeten worden. Nederland is er rijp voor. De aanname dat de kerk alleen zieltjes wil winnen heerst niet meer, juist de tolerantie voor elkaar groeit”, meent Bosman. 

Religie en rouwverwerking
In hoeverre speelt spiritualiteit een rol bij de verwerking van grote nationale traumatische gebeurtenissen? Enkele maanden nadat Tristan van der V. op 9 april 2011 een bloedbad aanrichtte in een winkelcentrum van Alphen aan den Rijn, analyseerde VolZin (klik hier) de rol die de kerk De Bron had. Tijdens de massale herdenking op een zonnige zaterdag bleek dat de overheid nauwelijks acht sloeg op de hulpvaardigheid van De Bron. Ondanks dat zij direct na de aanslag haar deuren opende en minstens zoveel begeleiding en troost bood als de seculiere hulpverleningsinstanties, werd de kerk door de autoriteiten eigenlijk gewoon vergeten. 

[lees verder op Volzin.nu]

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *