Belevingstocht Om Alle Zielen

Zinpodium: Om Alle Zielen

Een tocht om dierbaren te gedenken en om de eigen ziel te voeden, dat is de belevingstocht ‘Om Alle Zielen’. Begeleider Annemarie Revenberg vertelt over deze traditie. In de christelijke traditie is het gebruikelijk om op 2 november dierbare overledenen te herdenken. De Boskapel in Nijmegen heeft deze traditie vernieuwd en verbreed, het in een eigentijds jasje gestoken. Dat is de belevingstocht ‘Om Alle Zielen‘. De vernieuwing zit in het volgende: mensen krijgen de gelegenheid een persoonlijke belevingstocht te lopen om stil te staan bij hun eigen ziele-roerselen. De verbreding houdt in dat alle mensen, groot en klein, religieus of niet religieus hier aan deel kunnen nemen.

De herdenkingsrituelen die deelnemers uitvoeren zijn niet religieus van aard. Wat is de bron waaruit deze rituelen ontspringen?
Rituelen hebben in zich waar ze naar verwijzen. Door een ritueel komen mensen bij hun symbolisch bewustzijn. Het symbolisch bewustzijn is een deel van ons bewustzijn die dieper ligt dan ons rationeel bewustzijn. Zodra we door symbolen en rituelen aangeraakt worden, komen we in contact met de brede en diepe werkelijkheid. Er komt iets aan het licht.

Dit is net als met een projectiescherm, zodra er licht op schijnt worden beelden zichtbaar. Om Alle Zielen zit vol met symboliek en rituelen. Mensen kiezen hun eigen rituelen in aansluiting bij dat wat ze zich willen herinneren en waartoe ze zich aangetrokken voelen. Dit betekent dat de bron van de rituelen in de mens zelf zit.

Een voorbeeld: muziek kan ons overstijgen. Bij een activiteit als sacred dance worden we innerlijk en uiterlijk in beweging gezet en dit kan, wanneer je religieus bent, als heilig worden ervaren. Iemand die niet gelovig is zal dit niet als heilig ervaren. Beiden kunnen gemeenschappelijk ervaren dat dans gevoelens kunnen oproepen van liefde, dankbaarheid, ruimte geven en nemen, vrijheid of loslaten.

Bij de meeste rouwbijeenkomsten neem je deel aan een gezamenlijk ritueel. De opzet van “Om Alle Zielen” is veel meer individueel van aard. Gaat de troost van een gezamenlijke ervaring zo niet verloren?
Het gezamenlijke openingsritueel zorgt direct voor verbinding. Na dit openingsritueel kan ieder een eigen tocht lopen. Hoewel ieder een eigen tocht loopt kan tijdens het lopen gezamenlijkheid / verbinding ervaren worden door de aard van de rituelen. Tijdens het lopen van de tocht ervaren mensen de aanwezigheid van anderen. Dit geeft troost en verbinding.

Om een voorbeeld hiervan te geven: Het ritueel, de naam van een geliefde overledene laten uitzingen, raakt ook andere aanwezigen. Mensen ervaren dat zij niet alleen verliesgevoelens hebben en dat mensen niet alleen overleven maar weer in staat zijn te leven. Ieder heeft het eigen verlies en bovenal de dankbare herinneringen. De sfeer tijdens het event Om Alle Zielen wordt als troostend en verbindend ervaren maar ook als bemoedigend. Er is leven na de dood.

Wil je de beleving van Om Alle Zielen zelf ervaren? Tijdens de Relibazaar op 29 oktober 2016 begeleidt Annemarie Revenberg een workshop.

Op 4 november 2016 organiseert De Boskapel in Nijmegen, zoals elk jaar, de belevingstocht Om Alle Zielen.

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *