Oeuvreprijs voor Huub Oosterhuis

Het galafeest voor theologen heeft vanavond speciale aandacht voor theoloog-dichter Huub Oosterhuis. Hij zal dan de Theologie Oeuvreprijs in ontvangst nemen. Huub Oosterhuis is tevens de auteur van het pamflet Red hen die geen verweer hebben dat speciaal ter gelegenheid van de Nacht van de Theologie 2012 zal verschijnen (Uitgeverij Ten Have) dat vanaf vandaag ook in de boekhandel verkrijgbaar is.

Oosterhuis’ bijdrage aan de liturgische kerkmuziek vanaf eind jaren vijftig is zonder weerga. Al meer dan vijftig jaar schrijft de katholieke theoloog en dichter Huub Oosterhuis liturgische teksten en liederen waar de Bijbelse grondtekst doorheen schemert en die in zowel protestantse als katholieke kerken een vaste plaats hebben gekregen. Als iets zijn werk tekent, dan is dat consistentie. Steeds gaat hij uit van rechtvaardigheid, van de menselijke behoefte aan een huis, aan een ander als intiem gezelschap. Die ander is altijd ook God, in het werk van Oosterhuis. Rechtvaardigheid vertaalt hij als het verlenen van onderdak aan ieder die daar naar zoekt. 

Huub Oosterhuis geeft die overtuiging niet alleen vorm in woorden. Hij is ook de oprichter van een aantal instellingen die kritisch de politieke vertaling volgen en vormen van Nederland als gastland voor de vreemdeling. Zo gaf Oosterhuis de aanzet voor De Populier, later opgaand in De Balie. Ook richtte hij De Rode Hoed op in 1989, en in 2011 De Nieuwe Liefde. Als oprichter van de stichting Leerhuis en Liturgie, en als voorganger van de studentenekklesia draagt Oosterhuis zijn inzichten en zijn boodschap uit aan een breed publiek. Na vijftig jaar heeft hij nu zijn psalmvertaling afgerond, waarmee hij is begonnen in 1962. Zijn bevlogenheid, gecombineerd met stug doorwerken, levert een ongeëvenaard oeuvre op. 

Doe mee aan het eerbetoon voor Huub Oosterhuis

Donderdag 21 juni ontvangt Huub Oosterhuis tijdens de Nacht van de Theologie de Theologie Oeuvreprijs. Oosterhuis’ bijdrage aan de liturgische kerkmuziek vanaf eind jaren vijftig is zonder weerga. Bijzonder is dat hij zowel bij protestanten als katholieken een snaar aan het trillen brengt. Daarom nodigt de organisatie van de Nacht van de Theologie speciaal kerken en kerkelijke organisaties uit om rond 21 juni aandacht te besteden aan Huub Oosterhuis. Hoe? 

Het eerste pamflet bij de Nacht van de Theologie 
speciaal voor kerken verkrijgbaar met 40% korting

Huub Oosterhuis schreef speciaal voor de Nacht van de Theologie het hartstochtelijke pamflet ‘Red hen die geen verweer hebben’. Kerken krijgen de mogelijkheid om het pamflet tegen een speciale prijs in te kopen. Wanneer u minimaal tien exemplaren bestelt krijgt u een korting van maar liefst 40%. U betaalt dan voor 10 exemplaren € 29,70 i.p.v. € 49,50. 

Bestelinformatie 
Bestel het Theologiegeschenk met korting via verkoop@vbkmedia.nl of tel 088 700 2700. Vermeld daarbij uw naam, (factuur)adres en het aantal* boeken dat u wilt bestellen, o.v.v. ‘actie Theologiegeschenk Huub Oosterhuis’. Het aanbod is geldig tot 1 augustus 2012. 

*De korting is alleen geldig bij een minimale bestelling van 10 exemplaren (inclusief BTW, exclusief verzendkosten).

 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *