Oerol: De Voorhoede

Om een globale ecologische catastrofe te voorkomen moeten we ons leven drastisch veranderen”, zegt de Duitse cultuurfilosoof Peter Sloterdijk. “De mensheid moet inzien dat de huidige mateloze manier van leven – de ‘frivoliteitscultuur’ – niet kan blijven voortbestaan.” Zo. Toe maar.

Gelukkig is Sloterdijk behalve waarschuwend ook optimistisch: hij spreekt de hoop en de verwachting uit dat er een nieuwe voorhoede, een moderne avantgarde op zal staan die de weg wijst naar het vinden van alternatieven voor onze eindige natuurlijke hulpbronnen.

Een deel van die voorhoede is mogelijk te vinden op Oerol. uit het werk en de woorden van veel makers op het festival spreekt idealisme, de wil en noodzaak tot verandering. Zo bepleit de Warme Winkel in woord en daad het naturisme als een van de middelen om als mens te komen tot een zo klein mogelijke ecologische footprint.

Maar het idealisme van de makers op Oerol gaat verder: Marc van Vliet van TuIG zoekt de nuance, Boukje Schweigman hekelt de hebberigheid, Anouk van Dijk vraagt zich af hoe Nederland van een tolerante en naar buiten gekeerde natie tot een angstig en gesloten land is geworden, Circus Treurdier ontwikkelt een coöperatie voor kunstenaars en bevraagt het eigen ondernemerschap, rapper Typhoon combineert feest met verdieping en energie met sensitiviteit. Ook de makers van ‘Afdak’ zoeken verdieping en prijzen de innerlijke kalmte van de kluizenaar als de weg om tot bezinning te komen.

Henry Thoreau, Amerikaans filosoof en auteur van onder meer het beroemde boek ‘Walden’, waarin hij een eenvoudige levensstijl bepleit, wordt dit jaar opvallend genoeg door meerdere Oerol makers geciteerd en als inspiratiebron genoemd. Er is dus misschien wel, zeg ik heel voorzichtig, iets aan de hand…

Hoe dan ook: het mooie aan Oerol is dat je er veel inspirerende mensen treft waarmee je uitgebreid van gedachten kunt wisselen over wat er gaande is. Of die mensen deel uit maken van een nieuwe voorhoede zal de tijd wel leren. Ik hoop het maar. Mijn Oerol 2011 zit er alweer op, maar geladen met nieuwe energie roep ik u toe vanaf de Koegelwieck: Viva la Naturisteraçion! Viva Oerol!

Door: Jeffrey Meulman
Bron: Oerol dagkrant #5
Foto: 23dingenvoormusea

oerol.nl

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *