Oecommercie: het nieuwe binden?

FIFA-voorzitter Henk Blatter zou stellen: “Wereldvoetbalbond FIFA is invloedrijker dan welke religie of welk land dan ook”. Heeft hij daarin gelijk? Wat kan dat zeggen over de toekomst van verbindende instituten?

Bigger than Jesus

Het kan nog interessant worden om te zien of de woorden van Blatter consequenties gaan hebben. Het doet denken aan de woorden van John Lennon dat de Beatles “bigger than Jesus” zouden zijn. Daar kregen ze toen gedonder mee. Het is de vraag of dat nu nogsteeds zo zou zijn.

De opmerking van Blatter past wel in dit denken. Het stelt voetbal voor als iets dat groter is dan een land, iets dat allen weet te verbinden. Blatter gooit er zelfs een ideologisch tintje overheen:

“De FIFA heeft door de positieve emoties die het voetbal losmaakt meer invloed dan welk land op aarde of welke godsdienst dan ook. We bewegen de massa en we willen dit gebruiken om meer vrede, gerechtigheid en gezondheid in de wereld te creëren.” (bron: NOS).

Bindende factor

Het is een interessante manier om voetbal voor te stellen als iets groots. Het zou als propagandistisch voorgesteld kunnen worden: Blatter heeft het over verantwoordelijk omgaan met zo veel macht als de FIFA zou hebben. Pas als je het daarover hebt geef je te kennen dat die macht ook echt bestaat. Je roept hem daarmee misschien ook in het leven.

Maar misschien is het wel geen waan. Cynisch kan men zich afvragen of het komt doordat de FIFA het zo goed doet of doordat de kerken leeglopen. Er lijkt toch wel sprake van een wissel van de wacht. Misschien is de aanloop al langer bezig maar komt er nu – met een modieus woord – een kantelpunt. Popcultuur en sport, en ook IT met Google en Wikipedia, zorgen misschien voor nieuwe wereldburgerlijke gedeelde waarden.

Grenzen en kaarten schudden

Nationalisme is nog lang niet weg, en het identificeren met de eigen natie lijkt nu weer op te bloeien. Het is prettig als daar sterke, grensoverschreidende, morele alternatieven tegenover staan. Het Europese gevoel lijkt nu op een laag punt te zijn beland. Kunnen zaken als voetbal, popcultuur en communicatie de morele kaarten schudden? Kan iets als voetbal werkelijk vrede, gerechtigheid en gezondheid in de wereld creëren, zoals Blatter beweert?

Ergens moet dit toch vreemd aanvoelen. Aan de andere kant is het wel te hopen. Christendom, verlichting, voetbal, alles mag. Als het maar een alternatief biedt voor de duistere gedachten die woeden in Europa, sterker hechtend aan grenzen en verdeeldheid. We moeten iets hebben dat arbitraire culturele en nationale grenzen overstijgt. Iets méér dan een gedeelde angst en haat jegens Brussel en / of ISIS.

Lees het artikel Blatter: FIFA invloedrijker dan religie op de site van de NOS.

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *