O néé! Mijn moeder doet NLP

Tijdens een training “Hoe maak je keuzes?” zit een studente totaal onderuit gezakt. Oei, ik moet haar straks onder andere beoordelen op attitude. Ik vroeg haar wat er aan de hand is. “O, ik heb zo’n hekel aan dit soort trainingen: mijn moeder doet NLP!”

Meteen krijg ik een beeld van een moeder die haar dochter constant coacht en met NLP-termen om de oren slaat. Waar de hele dag en haar hele jonge leven wordt gevuld met NLP-gesprekken en waar elke avond tussen de rijst en de tofu door moeders de diepte in wil en rapport maakt en spiegelt. Dan kom ik aanzetten met nadenken over je leven en dan denkt de studente: “Help, nee… nog zo’n type! Help!” 

Nu zijn mijn close vrienden op mij heel alert of ik een coachende houding aanneem en ik betrap mezelf erop dat ik altijd diep wil. Eén van mijn vriendinnen houdt me goed in de gaten en zodra ik over de streep ga van vriendin naar coach zijn roept ze uit: “Mar, je coacht!!” Dan denk ik: uitademen… en dan gaat het weer en kan ik me inhouden. Niet iedereen zit er op te wachten nietwaar?

Ik vroeg gisteravond aan mijn geliefde of ik vaak aan het coachen sla. Ze zei dat ik soms opeens een coachhouding aanneem. Het irriteert haar nog niet gelukkig. Coachen kan ook een overlevingsstrategie zijn. Goed als het van pas komt in mijn werk en als er om gevraagd wordt in mijn vriendenkring maar zo niet dan zit ik in de redders-driehoek en kan ik beter mijn mond houden en luisteren waar er geluisterd moet worden.

Mijn moeder was een overtuigd positief denkster en las Vincent Peale. Het hielp haar op de been te blijven na de oorlog maar te pas en te onpas riep ze: “Positief denken!!!” en ze ging daar heel ver in. In mijn pubertijd kon ik me daar vreselijk aan irriteren ook omdat ik zag hoe ze zich groot hield en niet verwerkte. Ik zal er vast, net als die studente, met rollende ogen en uitgezakt bij hebben gezeten.

Nu Nederland voor de helft bevolkt wordt door coaches, komt er een hele generatie kinderen die moeders en vaders hebben die coachen. Een waarschuwing: af en toe een luchtig onderwerp onder het eten… praat over koetjes en kalfjes en ditjes en datjes of de politiek en ga niet overal op in waar je een coachkans ziet. Anders krijg ik ze later onderuit gezakt in mijn studentengroep. Doe het voor mij!

Foto: Nazly Ahmed/Flickr.com

Marja Ruijterman
Marja Ruijterman geeft trainingen en is spreekster en columniste. Ze heeft verschillende boeken geschreven (zie hier). Verder houdt ze zich bezig met coach-trajecten over communicatie, zelfvertrouwen, leiderschap, werken en leven vanuit rust en innerlijke kracht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *