NVO-video: ‘Vader Onufry’

Vader Onufry kleedt zich om. Er is een dienst vandaag en dan heeft hij speciale kleding aan. “Er komen weinig mensen vandaag, het is een speciale dienst voor de Bulgaarse gemeenschap. Dat zijn er niet zo veel”, legt Vader Onufry uit. Hij vertelt dat hij probeert alle verschillende orthodoxe gemeenschappen te bedienen. “Allemaal hebben ze hun eigen gewoonten, allemaal hebben ze hun eigen belangrijke heiligen”, zo gaat hij verder. De Orthodoxe kerk in Groningen heeft niet alleen een functie voor Groningen, maar eigenlijk voor de hele regio. In de randstad zijn een aantal orthodoxe gemeenschappen, maar in het Noorden nauwelijks. Daarom doen ze wat we doen. Door Kalle Brüsewitz.

Ter Apel

“We hebben het laatste jaar wel echt een nog belangrijkere functie gekregen. We hebben bij onze normale dienst bijvoorbeeld steeds meer mensen vanuit het asielzoekerscentrum in Ter Apel”, zo verteldt Vader Onufry. De parochie wil ook graag een rol spelen in de vluchtelingenproblematiek en zijn daarom ook deze winter bezig met een project voor Syrië. Ook richten ze zich in speciale diensten op een groeiende Eritrese gemeenschap. “Steeds meer mensen vluchten uit Ethiopië en Eritrea, die komen ook allemaal hier in de omgeving terecht. Die willen we ook van dienst zijn. We willen ze een stukje thuis meegeven, maar dan zonder oorlog en angst.” Het gaat de parochie vooral om het bieden van een klein stukje thuis in een verder voor de meeste totaal vreemde maatschappij.

Naar buiten

Onufry: “Misschien is dat ook wel waarom we ons zo bewust zijn van onze rol in de maatschappij. Wij weten hoe het is als je onderdeel van die maatschappij bent en tegelijkertijd ook niet. Daarom treden we ook, voor ons doen, naar buiten”. Vader Onufry en zijn parochie zoeken bewust contact met andere gemeenschappen met heel andere achtergronden en met een heel andere theologie. Vanuit dat wat Christus hen geleerd heeft is dat volgens Vader Onufry de taak van een gemeente. “We zijn er om naastenliefde te bedrijven. Niet alleen naar mensen die dat nodig hebben, maar ook samen met mensen met een andere achtergrond. We stellen dan geen vragen over de theologie, maar kijken naar het gezamenlijke doel: mensen helpen.”

Orthodoxie en vrijzinnigheid

Vader Onufry is niet zo bezig met de verschillen. “We zoeken partners uit waar we graag mee werken en die op een zelfde manier kijken naar het bieden van hulp. We zijn er niet om aan zending te doen. Dat doen we niet ten opzichte van onze vrijzinnige partners en niet ten opzichte van de mensen die we helpen.”

De laatste jaren hebben ze veel samengewerkt met vrijzinnige kerken. “Dat beviel heel goed en er ontstaan ook goede contacten. In de tijd dat we samenwerkten met de doopsgezinde gemeenschap in Groningen zijn we een aantal keer bij elkaar over de vloer gekomen. Dat ging in goede harmonie.” Ze hebben ook veel van elkaar geleerd. Kijk bijvoorbeeld naar het verschil in omgaan met de aankleding van de kerk.  “Doopsgezinden zijn wars van alle tierelantijnen. Zo anders is dat in de orthodoxe parochie.” Al met al vonden ze elkaar in onze drang het goede te doen voor mensen die het nodig hebben, zondag daar enige vorm van zending aan te verbinden. “Op dat moment maakt het niet uit of je een orthodoxe Griek bent of een doopsgezinde Fries.”

Photo Credit: Jan Willem van Vliet via Woest en Ledig

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *