NVO video: ‘Op pad met Max’

Hij wil er eigenlijk niet meer over praten. ‘Die tijd is geweest’, zegt Max. Maar hij is er wel van overtuigd dat het zo heeft moeten zijn. Max was vroeger dakloos, maar is tegenwoordig sociaal ondernemer. Niet alleen heeft hij inmiddels weer een huis, hij zet zich in voor de maatschappij. Door Kalle Brüsewitz.

Rondleiding

Tijdens de rondwandeling brengt Max de mensen naar de plekken die hem inspireerde tijdens zijn periode op de straat. Ook verteld hij mensen over het leven van een daklozen en laat hij ze zien waar hij sliep. Op deze manier zien de mensen Groningen op een heel andere manier. ‘Ik wil laten zien dat daklozen ook mensen zijn. Ik hou niet van stigma’s. Het is belangrijk dat je die mensen aandacht geeft.’ Max heeft er inmiddels zijn levenswerk van gemaakt. Hij is een belangrijke man in Groningen. Instanties kennen hem en vragen hem om advies. Tegelijkertijd heeft hij spreekuren voor mensen die hulp nodig hebben. Hij zit op de Grote Markt op de trappen van het stadhuis en de VVV. Ook is hij veel te vinden in de Prinsentuin. ‘Mensen zoeken me op en willen advies. De vragen lopen uiteen van hulp met het aanvragen van een uitkering tot het krijgen van tips over waar ze terecht kunnen voor een warme kop soep.’

Broodronde

Tegenwoordig is Max sociaal ondernemer. Niet alleen omdat hij af wil van het daklozenstigma, maar vooral omdat hij terug wil geven aan de maatschappij wat de maatschappij nu aan hem geeft. Behalve rondwandelingen en het zijn van vraagbaak voor alle lagen van de bevolking is hij dagelijks op pad voor zijn ‘broodronde’. Hij krijgt op verschillende plekken in de stad overgebleven brood en broodjes en verdeelt dat onder alle mensen die het nodig hebben. De mensen kennen hem en vertrouwen hem. Ook kent Max de plekken waar de mensen zijn die het nodig hebben. ‘Ik wil laten zien dat het iedereen kan gebeuren en dat iedereen aandacht verdient’. Dat het iedereen kan gebeuren is een belangrijk aspect voor Max. ‘Ik weet zeker dat ik dakloos heb moeten zijn om niet alleen mijzelf terug te vinden, maar om terug te vinden wat het is om mens te zijn’.

Projecten

Het begon ooit doordat Ritzo Ten Cate in Groningen begon met ‘Gewoon ’n kop koffie’. Hierin wilde hij daklozen en de stad bij elkaar laten komen. Max begon via dat initiatief met de rondleidingen. Het project begon steeds grotere vormen aan te nemen en is inmiddels een begrip in de stad. Overal waar iets gebeurt probeerde Ten Cate het project onder de aandacht te brengen. Inmiddels is Max voor zichzelf begonnen, ook omdat het basisproject per november dit jaar gestopt is. Inmiddels zijn er veel mer initiatieven voor dak- en thuislozen in de stad Groningen en ook hier verbindt Max zich aan. De Doopsgezinde Kerk in Groningen biedt maandelijks een gratis maaltijd aan, waar Max inmiddels bij het ontvangstcomité hoort. Hij kent iedereen. Hij is groot fan van de ‘Doperse Dis’. ‘Vanuit je geloof en medemenselijkheid zoiets doen is fantastisch’, ze stelt Max.

Video

Max is alweer verder. Hij heeft afspraken in Den-Haag en Leiden. Daar willen ze ook projecten opzetten met behulp van mensen als Max. Hij is een pionier, dat is duidelijk. Het nieuwe leven is het leven van iemand die volledig geaccepteerd is in de maatschappij. Dat is het streven voor hem en voor alle mensen de hij helpt. In deze video verteld Max over heden en toekomst, en een klein beetje over het verleden, omdat het verleden hem toch maakte tot wat hij nu is. Hij wil er eigenlijk niet meer over praten terwijl zijn verhaal zo belangrijk is. Max lacht en de zon schijnt. De wereld is weer een stukje mooier.

Voor de blog van Max klik hier

Voor meer over de projecten van ‘gewoon ’n kop koffie’ klik hier

Voor informatie over de Doperse Dis klik hier

Photo Credit: Nomad and Villager via nomadandvillager.com

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *