NVO-Video: Jeroen Zijlstra’s ‘Breek’

Breek

Voor het los zand door je handen
Voor de woorden die je zomaar morst
Voor de schepen die verbranden
Voor de vogel huilend in je borst

Voor de parel uit jouw handen
Voor de liefde die je zomaar morst
Voor het schip dat niet zal stranden
Voor de vogel zingend als een vorst

“Het lied was er gewoon. Ik weet niet wat er gebeurde. Soms heb je dat zomaar, dat je niet weet wat het is. We keken elkaar aan en het was goed. Het lied heeft zoveel in zich en is zo metaforisch voor het leven. Het wordt niet voor niets gebruikt bij allerlei belangrijk gebeurtenissen in het leven van mensen. Ik geloof niet in God, maar ik wil beste geloven dat ‘Breek’ niet alleen door mijn handen ontstaan is. Daar heeft iets meer meegespeeld.”

Durgerdam

Jeroen Zijlstra zit achter zijn vleugel in zijn atelier in zijn huis in Durgerdam. Durgerdam is de plek waar nu zijn hart ligt en het dorp dat hem in 2002 de Annie M.G. Schmidt-prijs bracht voor het beste kleinkunstlied van dat jaar bracht met ‘Durgerdam Slaapt‘. Zijlstra werd geboren naast de kerk van Oosterland en werd visser, net als iedereen in het dorp. Hij schreef muziek voor de kerk en dat talent bleef kriebelen. Uiteindelijk verliet hij zijn geboortegrond en kwam terecht in Amsterdam. Hij wilde jazzmuzikant worden. Nu woont hij in Durgerdam, naast de kerk en is hij getrouwd met een theologe. De muziek is er nog steeds. Het geloof is er nooit echt geweest. Hij heeft teveel respect voor het geloof om zichzelf gelovig te noemen. “Maar ik heb wel veel met de symboliek uit de Bijbel. Dat komt gewoon door mijn verleden. Ik ben nou eenmaal met die kerk en het geloof opgegroeid. Dat is mijn basis.”

Geloof

“Geloof is en blijft lastig. Ik weet niet anders dan dat ik religieus vocabulaire gebruik, omdat dat mijn basis is. Maar dat is niet meer dan toeval. Dat wil niet zeggen dat je automatisch gelooft. Ik weet gewoon niet anders. En kan ook niet anders dan dat gebruiken in mijn liederen. Ik heb ooit gezegd dat ‘Breek’ bijna een gebed is. Dat lied is zo universeel en het is zo doorspekt van allerlei -zo u wil- religieuze verwijzingen dat het een gebed kan zijn. Een gebed is toch vooral het spreken tegen en met iets dat onzichtbaar is. Ik heb daar wel wat mee. ‘Breek’ is ontstaan en het is misschien wel mijn meest gedragen lied.”

Photo Credit: Bas Losekoot via debandzijlstra.com

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *