NVO video: Geestelijke verzorging voor de huidige maatschappij

Etje Verhagen vertelt in deze video over hoe geestelijke verzorging in de hedendaagse samenleving vorm krijgt. Veel mensen zijn geen lid meer van een kerk. Maar waar moeten ze dan toch heen gedurende een crisiservaring?

Niet meer vanzelfsprekend

Veel mensen identificeren zich niet meer met een geïnstitutionaliseerde religie. Maar soms gaat het mis. Er overkomt je iets dat je niet kunt begrijpen, zoals het verlies van een jong kind, of de eigen naderende dood. Dan voelen veel mensen angst en ook onbegrip. Vragen als “Hoe kon mij dit nu overkomen?” doemen op. Waar moeten ze terecht?

Etje Verhagen heeft dit probleem erkend, en heeft zich ingezet voor het oprichten van de RING-GV, de “raad voor toetsing en bevoegdverklaring van institutioneel niet-gezonden geestelijk verzorgers”. Mensen kunnen dan toch terecht met crisiservaringen, ook al hebben zij geen institutionele binding.

Maakbaarheid en kaders

Het is opvallend dat mensen een crisis ervaren juist als zij het gevoel hebben niet volledige controle over hun leven te hebben. Pas dan worden de grenzen van de maakbare samenleving gevoeld. Het kan soms verontwaardiging in de hand werken, legt Verhagen uit, omdat mensen het idee hebben altijd verteld te zijn dat alles op te lossen valt. Niet dus, komen ze nu achter. Dat moet dan een plek krijgen.

Het werk is misschien wel persoonlijker dan geestelijke verzorging die wel al bepaalde kaders kent, omdat de antwoorden dan misschien gemakkelijk uit een traditie voortvloeien. In dit geval is er niet één specifieke traditie om op terug te vallen. Dat kan tegelijkertijd bevrijdend zijn. Mensen kunnen samen met de geestelijk verzorger zelf op zoek naar kaders die ze kunnen helpen.

Bezoek de site van de RING-GV.

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *