NVO-video: De wereld van Jansje

Midden in Haarlem, midden in de maatschappij. ‘De wereld van Jansje’ is een winkel met een lunchroom die gerund wordt door mensen met een verstandelijke beperking. Ze werken samen met professionals om de winkelvoorraden perfect op de planken te krijgen en om de vele gasten het perfecte broodje of de perfecte kop koffie te serveren. En alles met een lach.

De wereld van Jansje

De winkel biedt een uitgebreid assortiment duurzame producten uit het luxere segment die ze zelf importeren uit verschillende landen. ‘We willen niet alleen weten waar onze producten vandaan komen, maar we willen ook zeker weten dat de gene die de producten maken een goed salaris krijgen en werken onder goede omstandigheden’, zo stelt Willemien Ruygrok, bestuurslid van ‘Jansje’. Het is één van de belangrijke punten bij ‘Jansje’.

In de lunchroom zijn het mensen met een verstandelijke beperking die je helemaal verzorgen. Ze verwelkomen je, nemen je bestelling op en brengen je bestelling helemaal perfect bij je tafel. ‘En als het niet helemaal goed gaat vind niemand dat erg, dat is één van de fijne dingen van Jansje’, aldus Ruygrok. Ze serveren biologische producten en taarten en broodjes uit eigen keuken. ‘De sfeer is altijd gemoedelijk, omdat het echt een plek van rust is in de drukke binnenstad van Haarlem’, gaat Ruygrok verder.

Achtergrond

De doopsgezinden gemeente Haarlem is eigenaar van het pand en ‘Jansje’ staat in een directe verbinding met de vermaning die achter het pand ligt. De doopsgezinde gemeente is ook initiatiefnemer van het project. Ruygrok: ‘We vinden het heel belangrijk dat je je laat zien in de maatschappij. Je kunt op zondag in de kerk zitten, maar het is veel belangrijker wat je met je geloof doet de rest van de week’. Toen de gemeente kans zag het pand hiervoor te gebruiken twijfelde ze geen moment. Ruygrok: ‘Het geld was er en we vonden dat we iets met dat geld moesten doen wat in de geest was van de Jansje waar ‘De wereld van Jansje’ naar genoemd is’. Jansje was een meisje met een verstandelijke beperking waarvan de ouders geld nalieten aan de gemeente om voor haar te zorgen. Er is nooit echt voor haar gezorgd, omdat Jansje zelf vlak na haar moeder overleed. Meer dan een eeuw later zag ‘De wereld van Jansje’ het levenslicht.

Video

In deze video legt Ruygrok verder uit wat ‘Jansje’ betekent voor Haarlem, de doopsgezinden en vooral voor de mensen die er werken en komen. Dit is vrijzinnig geloven in de maatschappij zoals het bedoeld is. Geen zendingswerk, maar met beide voeten op de grond iets proberen te betekenen in de maatschappij.

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *