November 2014 = geefmaand

Het is niet alleen de maand van het gedenken. November is ook ‘geefmaand’. Voor de tweede keer is er in Nederland een actie op touw gezet om niet alleen stil te staan bij ‘geven’, maar het voornamelijk ook te doen. En er op te reflecteren.

Geven?
Iedereen kan geven, en in vrijwel alle religies neemt geven een belangrijke plaats in. Zo is er in de christelijke traditie het geven van aalmoezen en wordt door sommigen de schepping zelf als een daad van generositeit gezien. In de Bergrede (Math. 6) spreekt Jezus over het geven waarvoor niets in ruil gevraagd moet worden, welke zelfs onzichtbaar moet blijven. In de hedendaagse filosofie heeft Derrida hier ook veelvuldig over geschreven, over dat de erkenning van het gegevene als gegevene al de genoegdoening impliceert.

Ook in de Islam is vrijgevigheid een belangrijk principe, het is een van de vijf zuilen van de Islam. Maar misschien is de religie die we het meeste met ‘geven’ identificeren wel het Boeddhisme:

Iedereen die goed wil leven, een lang leven dat zegen brengt-
laat hij vrijgevig zijn, kalm zijn en goeddoen cultiveren.
~ Ituvuttaka Soetra, Boeddhistische brontekst.

Je moet leren je meer te verheugen.
Die rijkdom huist in de kern van je vrijgevigheid en vormt de kiem
van je ik red het wel-gevoel dat niet afglijdt in geklaag en miserabilisme.
~ Trungpa (Tibetaans geestelijke 1939-1987)

Doen
Maar dat het belangrijk is, en goed, betekent nog niet dat we het ook doen. En zelfs als we het wel doen, staan we er dan wel voldoende bij stil? De geefmaand die wordt georganiseerd heeft daar alles mee te maken: niet enkel om mensen te stimuleren meer aan anderen te geven, maar ook om iets aan jezelf te geven: blijdschap en inspiratie die voortkomt uit wellicht maar kleine daden.  

Ontstaan van de ‘geefmaand’
De Geefmaand werd voor het eerst georganiseerd in 2013, door bloggers MirjamDownUnder en de Verdubbeldame. Daarover schreven we eerder al over op Zinweb: hier. Ze lieten zich toen inspireren door het boek ’29 geschenken’ van Cami Walker. In november 2013 namen ruim 50 mensen deel. Op deze website beschreven zij hun ervaringen. Een aantal in het oog springende geefacties van vorig jaar staan hier op een rijtje. De maand was zo bijzonder dat de Verdubbeldame besloot om in 2014 eenzelfde maand te organiseren.

Of je nu zelf mee wilt doen, of enkel geïnspireerd wil worden en wilt lezen over de belevenissen van anderen: www.geefmaand.com

Afbeelding: vanaf website geefmaand.com

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *