Nijmegen 1944: geheugen, trauma, verwerking

1944. Een gedenkwaardig jaar voor Nijmegen. Bijna 800 Nijmegenaren verloren op 22 februari 1944 het leven en veel van het oude hart van de stad werd verwoest. Historicus Joost Rosendaal van de Radboud Universiteit legt uit wat er precies gebeurde en hij gaat in op de publieke verwerking van dit trauma.

Verder met Peter Nissen, hoogleraar Spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit, die een korte lezing geeft over de zin van herinneren. Jos Joosten, voorzitter van Numaga, de historische vereniging van Nijmegen en omgeving, en hoogleraar Nederlandse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit, spreekt een column uit: ‘Het bombardement van Nijmegen: een nieuw begin?’

Beeldmateriaal van Nijmegen blijft in beeld en muziek uit de eigentijdse opera Ben je thuis voor het donker, uitgevoerd door het Nijmeegs Opera en Operette Gezelschap, illustreren de lezingen.

Nijmegen 1944, het bombardement: geheugen, trauma en verwerking  
Dinsdag 11 februari 2014, 20.00-22.00 uur
Collegezalencomplex Radboud Universiteit Nijmegen, Mercatorpad 1
Deelname € 9,50 | medewerkers en Vrienden van de RU Nijmegen € 7,- | studenten gratis

Meer informatie is hier te vinden.

Foto: Wikimedia Commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *